Mastocitoza, Sorina Pintea: al doilea centru de excelență din România, înființat la Baia Mare

Mastocitoza        Foto: wikipedia.org
Al doilea centru de excelență în mastocitoză din România va fi înființat la Spitalul Județean din Baia Mare, a anunțat Sorina Pintea, managerul unității medicale.

Sorina Pintea, managerul Spitalului Județean dr. Constantin Opriș din Baia Mare, a anunțat, la cea de-a cincea ediție a Conferinței de Medicină de Urgentță, înființarea celui de-al doilea centru de excelență în mastocitoză. „Primul centru de excelență a fost inființat la Spitalul Universitar de Urgență din București (SUUB) sub semnătura mea ca ministru. Cel de-al doilea va fi înființat tot sub semnătura mea, ca manager al Spitalului Județean din Baia Mare”, a declarat Sorina Pintea.

La Conferința de la Baia Mare se află și conf. dr. Horia Bumbea, coordonatorul centrului de la București, dar și Nicoleta Vaia, președintele Asociației Suport Mastocitoză Romania.

Fiind o boală rară, numărul mic al pacineților cu mastocitoză face ca tratamentul să fie greu accesibit, nefiind profitabil pentru cei care ar terbui să-l comercializeze.

„Există un număr mic de pacienți cu masticitoză, 122, dar din punctul nostru de vedere aceștia sunt mai mulți, doar că tehnica de diagnostic nu este foarte bine pusă la punct, în sensul că nu avem centre sau specialiști suficient de bine pregătiți pentru a putea diagnostica această boală. (...)Din păcate acești pacineți răspund unui tratament care în acest moment este off label, adică nu este în prospectul acestui medicament, înscrisă masticitoza, ca să fiu mai exactă.

Acest medicament se numește cromoglicat. Firmele care ar terbui să aducă acest medicament nu se obosesc pentru România, pentru că este numărul mic de pacienți și este ineficient. Și atunci trebuie să găsești soluții, pentru că este un cost de aproximativ 1.500 de lei pe lună pe care nu toți și-l permit.”, a menționat Sorina Pintea.

Despre centrul deja înființat ea a arătat că este insuficientă pentru toată țara, zona de nord a țării nefiind acoperită. „Din păcate, niciun centru unviersitar nu a dorit să preia această sarcină, adică înființarea acestui centru, pentru că nu este foarte simplu. Un astfel de centru presupune existența unei echipe multidisciplinare, adică medic hematolog, alergolog, urolog, medic de laborator, deci există niște condiții care trebuie îndeplinite. Din feicire, aceste condiții asociația le-a găsit la Baia Mare, precum și voința de a înființa acest centru aici”.

Ea a mai arătat că speră ca centrul să fie funcțional cât mai repede și că va funcționa în cadrul spitalului județean. De asemenea, medicii care îl vor deservi o vor face în timpul programului lor de lucru.

Mastocitoza, a mai precizat Sorina Pintea, este o boală rară, iar pacienții care se vor prezenta la UPU spre exemplu vor avea o brățară la mână pentru ca medicul care îi va prelua să știe despre această afecțiune, în condițiile în care acești pacienți au anumite restricții la medicație. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel