Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Manganul este un oligoelement de care avem nevoie în cantități mici. În ciuda acestui fapt, manganul joacă un rol important pentru buna funcționare a creierului și sistemului nervos, precum și pentru sistemul imunitar.
Deși nu există o doză recomandată a aportului de mangan, indicațiile specialiștilor este că pentru un aport adecvat adulții să aibă între 1,8 (femei) și 2,3 miligrame pe zi (bărbați), în timp ce pentru copii acesta diferă în funcție de vârstă, astfel:
- 0-6 luni, 0,003 mg/zi
- 7-12 luni, 0,6 mg/zi
- 1-3 ani, 1,2 mg/zi
- 4-8 ani, 1,5 mg/zi
- 9-13 ani, 1,9 mg/zi (băieți) și 1,6 mg/zi (fete)
- 14-18 ani, 2,2 mg/zi (băieți) și 1,6 mg/zi (fete), potrivit National Library of Medicine.
De asemenea, a fost stabilit un nivel superior de aport tolerabil, de 11 mg/zi pentru adulți, pe baza unui nivel fără efecte adverse observate, mai precizează sursa menționată.
Manganul se găsește, în cantități mai mari, în semințe și cerealele integrale, în timp ce în legume, leguminoase, nuci, legume cu frunze verzi și ceai se află în cantități ceva mai mici.
Vezi și: 7 alimente care te scapă de stres. Nutriționist: Veți fi uimiți ce bine o să vă simțiți
Îmbunătățește sănătatea oaselor. Când se află în combinații cu alți nutrienți, precum calciu, zinc și cupru, manganul poate susține densitatea osoasă, deci poate preveni apariția osteoporozei, o afecțiune a persoanelor în vârstă, frecventă în rândul femeilor ajunse la menopauză.
Reduce inflamația. Manganul are efecte antioxidante, astfel că acesta poate reduce inflamațiile. Cercetările sugerează că poate acționa ca agent terapeutic pentru tulburările inflamatorii.
De asemenea, în combinație cu glucozamina și condroitina, manganul poate reduce durerile osteoartritei, una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale articulațiilor.
Reglează glicemia. Manganul pare să joace un rol important în reglarea glicemiei. Mai multe studii au arătat că persoanele cu diabet au niveluri mai scăzute de mangan în sânge.
Cercetătorii încă încearcă să stabilească dacă nivelurile scăzute de mangan contribuie la apariția diabetului sau dacă starea de diabet determină scăderea nivelului de mangan.
Rol important în crizele de epilepsie. La adulții de peste 35 de ani, accidentul vascular cerebral este factor de risc pentru crizele de epilepsie. Acestea sunt cauzate de scăderea fluxului de sânge transportat către creier. Manganul este un vasodilatator, așa că un consum adecvat din acest oligoelement este benefic pentru prevenirea epilepsiei, dar și cu efect asupra sistemului cardiovascular.
Ajută la metabolismul nutrienților. Manganul ajută la activarea multor enzime din metabolism, sprijină digestia și utilizarea proteinelor și aminoacizilor, precum și la metabolismul colesterolului și al carbohidraților.
Ajută creierul. Manganul ajută la protejarea împotriva radicalilor liber, fiind astfel benefic și pentru sănătatea creierului, ajutând în același timp la tratarea tulburărilor nervoase specifice.
Reduce simptomele sindromului premenstrual în combinație cu calciul. Multe femei suferă de o varietate de simptome în anumite momente ale ciclului lor menstrual. Acestea pot include anxietate, crampe, dureri, schimbări de dispoziție și chiar depresie.
Primele cercetări arată că administrarea de mangan și calciu în combinație poate contribui la îmbunătățirea simptomelor premenstruale.
Contribuie la o bună sănătate a tiroidei. Manganul este un co-factor esențial pentru diverse enzime, ceea ce înseamnă că ajută aceste enzime să funcționeze și să lucreze corect în corpul dumneavoastră. De asemenea, joacă un rol în producția de tiroxină, un hormon vital, important pentru funcționarea normală a glandei tiroide, care vă ajută să vă mențineți un apetit adecvat, metabolismul, greutatea și eficiența organelor.
Vindecă rănile. Manganul poate ajuta la vindecarea rănilor, jucând un rol în producția de colagen. Oligoelementele, cum ar fi manganul, sunt importante în procesul de vindecare a rănilor. Manganul este necesar pentru producerea aminoacidului prolină, care este esențial pentru formarea colagenului și vindecarea rănilor în celulele pielii umane, notează Healthline.
Pentru o persoană sănătoasă, cu ficatul și rinichii funcționali, excesul de mangan nu ar trebui să fie o problemă. Însă, în cazul persoanelor cu afecțiuni la nivelul ficatului și rinichilor, acestea trebuie să acorde o mai mare atenție aportului de vitamine și minerale, în special al celui de mangan.
De altfel, consumul excesiv de mangan, prin inhalare, poate provoca leziuni ale plămânilor, ficatului, rinichilor și a sistemului nervos central.
Mai mult decât atât, o expunere prelungită la mangan poate provoca simptome asemănătoare bolii Parkinson, adică tremur, rigiditatea mișcărilor și echilibru slab, semne care descriu afecțiunea numită manganism.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...