Mâncarea reîncălzită și pericolele la care te expui. Care sunt alimentele care NU se reîncălzesc NICIODATĂ

mancarea reincalzita - Foto: Pexels @Zen Chung
Unele preparate sunt recomandate a fi consumate imediat după gătire sau chiar reci

Lipsa timpului ne determină de multe ori să gătim pentru mai multe zile, ori, cum este cazul în perioada aceasta de a găti mancarea tradițională de sărbătoare, cu felurile alimente, de la ciorba de miel la friptura de miel, drobul și cozonacii ori ce obiceiuri mai are fiecare în astfel de momente.

Însă de un lucru trebuie să ținem cont, cel privind reîncălzitul mâncării, căci unele dintre alimente pot pune în pericol sănătatea.

Astfel, fie că o încălzim pe aragaz sau folosim metoda mai rapidă, a cuptorului cu microunde, reîncălzirea unora dintre duce la schimbarea gustului și al texturii, dar mai ales a nutrienților. Motiv pentru care, cel mai bine este să le mâncăm reci sau să le lăsam la încălzit la temperatura camerei, când foamea permite acest lucru.

Alimente care nu se încălzesc 

Broccoli. Vitamina C din această legumă nu reacționează foarte bine la reîncălzire, precum nici acidu folic, ce se află din abundență în broccoli. În fapt, acidul folic, responsabil cu formarea celulelor roșii din sânge, este distrus prin reîncălzire.

Spanacul, precum și alte legume verzi sunt benefice pentru sănătate, consumate ca atare sau cel mult gătite pentru o singură masă (pireu de spanac, de exemplu), acestea fiind recomadate în mai toate dietele pentru conținutul mare de vitamine, minerale și antioxidanți. De altfel, motivul pentru care o dată gătite nu trebuie reîncălzite este dat de faptul că nitrații conținuți devin nitriți prin expunerea la temperaturi foarte mari. Aceștia nu sunt deloc prietenoși cu sănătatea, putând favoriza apariția cancerului.

Morcovii, sfecla și verdețurile bogate în nutrienți, lafel ca și legumele menționate mai sus nu trebuie reîncălzite, căci și acestea sunt bogate în nitrați.

Ciupercile reîncălzite produc balonare și disconfort abdominal

Orezul este un alt aliment care nu trebuie reîncălzit. Dacă orezul este menținut la temperatura camerei, este favorizată apariția unor bacterii care pot produce toxiinfecții alimentare, spun medicii, potrivit cumsa.ro

Ouăle fierte, chiar dacă își păstrează gustul la reîncălzire, pierd la capitolul antioxidanți, activitatea acestora fiind redusă dramatic.

Pește se află, de asemenea, pe lista produselor care trebuie consumate reci, dacă a mai rămas vreo porție de la masă. Peștele este bogat în vitamina B6, un compus important în ameliorarea anemiei, iar această vitamină este foarte sensibilă la căldură.

Carnea de pui este unul dintre alimentele care își păstrează gustul bun și dacă este încălzit. În ciuda acestui aspect, medicii recomandî totuși consumarea ei imediat după ce a fost preparată sau rece.

Vezi și: Dieta de primăvară. Bilic: Apetitul este lesne de ținut sub control

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel