Mai mulți acizi grași reduc riscul de deces. Ce să mâncați
21 oct 2021, 17:01

Nuci
Cercetările arată că un aport alimentar de acid alfa-linoleic – găsit în nuci, semințe de in, ulei de rapiță, soia - poate scădea riscul de mortalitate.

Oamenii de știință susțin, în baza unui studiu, că aportul de acid alfa-linolenic (ALA) - care este un acid gras omega-3 de care organismul are nevoie - poate reduce riscul de mortalitate. ALA este principalul acid gras omega-3 care provine din surse vegetale. 

Potrivit American Heart Association, acizii grași omega-3 provin din surse de grăsimi polinesaturate: inclusiv uleiuri pe bază de plante, nuci și semințe, ulei de rapiță, nuci, semințe de in. 

Cercetătorii au inclus 41 de studii diferite în analiza lor. S-a analizat asocierea de risc între ALA și deces - mortalitatea prin toate cauzele, mortalitatea prin boli cardiovasculare, mortalitatea prin boli coronariene și mortalitatea prin cancer. Cercetătorii au analizat atât aportul alimentar pentru ALA, cât și nivelul de ALA din sânge. În analiza rezultatelor studiului, cercetătorii au analizat și niveurile de acid alfa-linoleic din sânge, ser și țesut adipos, dar și doză-răspuns între aportul de ALA și riscul de mortalitate.

În general, aportul ridicat de ALA a fost asociat cu un risc mai mic de deces din toate cauzele. De asemenea, a fost asociat cu un risc mai mic de mortalitate prin boli cardiovasculare și boli coronariene. Cercetătorii susțin: ”Fiecare creștere de 1 gram pe zi a aportului de ALA a fost asociată cu un risc cu 5% mai mic de mortalitate prin boală cardiovasculară”, arată Medical News Today.

Studiul științific poate fi consultat AICI.

După un studiu de 2 ani, participanții care au consumat aproximativ o jumătate de cană de nuci în fiecare zi au avut niveluri mai scăzute de colesterol ”rău”. Studiul s-a concentrat pe vârstnici. Autorii acestuia au sesizat că includerea nucilor în dietă a scăzut colesterolul total și a scăzut modest nivelurile de colesterol LDL, la care oamenii se referă adesea drept colesterol ”rău”.

”Am obținut întotdeauna rezultate bune în ceea ce privește scăderea colesterolului (profil lipidic standard), funcția endotelială îmbunătățită, tensiunea arterială redusă și efectele antiinflamatorii. (...) Nucile au o compoziție optimă de nutrienți și bioactivi, inclusiv cantități considerabile de acid alfa-linolenic, acid gras vegetal omega-3, cel mai mare conținut de polifenoli din toate nucile și fitomelatonină”, a spus medicul Emilio Ros, autor principal al studiului, și director al Clinicii de lipide de la Serviciul de endocrinologie și nutriție al Spitalului Clinic din Barcelona din Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?