Luxație, fractură sau entorsă de gleznă: Tratamentul pentru fiecare afecțiune în parte

Cum se tratează o luxatie, o fractură sau o entorsă de gleznă. Foto: Pexels
EXCLUSIV
Entorsele de gleznă, luxațiile și evident și fracturile în același loc, trebuie tratate atunci când se produc, pentru a nu rămâne cu sechele atrage atenția un cunoscut medic ortoped, specializat în Traumatologie și Medicină Sportivă, EXCLUSIV pentru DC Medical.

Entorsele de gleznă sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai comune situații medicale care se pot „naște” în această zona ortopedică.

Din păcate, în multe situații pacienții consideră că trec de la sine și întârzie foarte mult prezența în cabinetul medicului ortoped.

Pe de altă parte, însă, există și pacienții care nu lasă să treacă momentul și iau legătura cu medicul, pentru a se asigura că nu vor rămâne cu sechele după o astfel de experiență nefericită, a explicat dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL.

Cum ne recuperăm după o entorsă de gleznă

„Pentru început trebuie să explicăm ce este o entorsă de gleznă. Entorsa de gleznă reprezintă o întindere de ligament articular de diferite grade. Putem întâlni entorsa simplă, până la cea însoțită de ruptură parțială sau totală a ligamentelor, când se ajunge la instabilitate articulară.

Entorsa este însoțită de durere locoregională, inflamație articulară, echimoză locală și dificultate la mobilizarea segmentului”, a arătat dr. Tarek Nazer.

Tratamentul în entorsa de gleznă

1. Compresă rece, cold pack sau pungă cu gel rece și repaus articular relativ sau absolut, pe o durată de la 7-10 zile până la trei săptămâni.

2. Efectuarea unui examen radiologic, ecografie sau examen RMN (sau examen CT dacă exista contraindicații pentru RMN).

3. Există cazuri în care este recomandată intervenția chirurgicală, atunci când rezultatele investigațiilor indică acest lucru.

4. Fizioterapie precum LASER terapie, electroterapie (curenți diadinamici, interferențiali), unde scurte, ultrasunete, microunde, TECAR terapie, Crioterapie

5. Program de Kinetoterapie și reabilitare medicală (stretching, izometrie și apoi exerciții efectuate activ - descărcare și încărcare articulară segmentară).

Tratamentul în luxația de gleznă

„Luxația de gleznă reprezintă momentul în care osul părăsește loculul anatomic, însoțit de ruptura mai multor ligamente sau chiar a capsulei articulare, ceea ce duce la distanțarea capetelor osoase și la dizlocare.

Ținând cont de gravitatea situației, tratamentul luxației de gleznă poate să fie unul conservator (reducerea sau repunerea structurilor pe poziții anatomice (se poate realiza sub anestezie locală sau generală), urmată de imobilizarea în orteză și de program fizicalkinetic) sau unul chirurgical, care implică fixarea oaselor fracturate și reconstrucția ligamentelor care au suferit rupturi parțiale sau complete”, a detaliat medicul ortoped.

Tratamentul în fractura de gleznă

„Fractura înseamnă întreruperea continuității osului, fiind însoțită, sau nu, de deplasarea capetelor osoase și/sau de deschiderea focarului cu deplasarea fragmentului osos în afara tegumentului (fractura deschisă). Aceasta este descrierea medicală a momentului pe care popular îl explicăm prin afirmația: <>.”, a continuat dr. Tarek Nazer.

Tratamentul de urgență impune repoziționarea fragmentelor osoase, dacă există deplasarea acestora, și imobilizarea piciorului în aparat gipsat între 3-6 săptămâni.

În situația în care fractura este complexă sau instabilă, sau a fracturilor deschise, se poate recomanda intervenția chirurgicală. După imobilizare și intervenția chirurgicală, acolo unde este cazul, se recomandă program kinetoterapeutic de recuperare.

„Programul de recuperare medicală constă în proceduri personalizate de kinetoterapie ce poate dura între 3-9 luni”, a concluzionat medicul ortoped.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel