Lumina albastră și sindromul de STRES digital. Regula 20-20-20

Lumina albastra si sindromul de stres digital, FOTO Pexels @ SHVETS production
Lumina albastră generată de ecrane, fie că vorbim de televizor, computer sau telefon, afectează în mod ireversibil vederea.

Lumina albastră este emisă de orice ecran, iar stratul exterior al ochiului, corneea, nu este capabil să o filtreze, motiv pentru care aceasta ajunge direct la retină. Din cauza suferințelor oculare multiple medicii au inventat regula ”20-20-20”, regulă ce trebuie aplicată indiferent de ecranul pe care îl folosim.

În cornee, lumina albastră ne împiedică să formăm o cantitate suficientă de lacrimi. Ochiul este hidratat în permanență de filmul lacrimal. Apar înțepături, senzația de corp străin în ochi, jenă importantă.

”Apare un sindrom – sindromul de stres ocular digital. Cristalinul rămâne focusat pentru partea de aproape. Studiile au fost făcute la copii, adolescenți și adulții tineri, și s-a constatat faptul că crește axul antero-posterior al ochiului, și atunci foarte mulți pacienți devin miopi”, a explicat  Mihaela Simion, medic primar oftalmolog, în cadrul emisiunii ”Doctor de Bine”, de la Pro TV.

Miopia se însoțește, în acest caz, de durere de cap, precum și de durere de coloană cervicală. Mai mult decât atât, în interiorul retinei, celule cu conuri, care ne ajută să vedem detaliile, care o dată distruse, din păcate nu pot fi refăcute. Lumina albastră produce leziuni care sunt ireversibile, astfel că imaginea este percepută ușor neclară, ori la citit rândurile se văd în zig-zag, aceasta fiind forma mai ușoară a bolii. Cea severă manifestându-se prin scăderea bruscă a vederii.

În contextul pandemiei, când în special activitatea școlară a trecut în formatul online, medicii specialiști au recomandat regula ”20-20-20”, concret, la fiecare 20 de minute, elevii și studenții trebuie să își ridice privirea din ecran, iar pentru 20 de secunde să privească în zare, la peste 20 de metri. Această regulă se aplică indiferent de tipul de ecran folosit, fiind de altfel o regulă de care și adulții trebuie să țină cont.

Care sunt defectele de vedere

Principalele defecte de vedere sunt miopia, hipermetropia, astigmatismul și prezbitismul. Fiecare dintre acestea necesită consult de specialitate la medicul oftalmolog pentru diagnostic, iar persoanele afectate trebuie să poarte ochelari pentru corectarea vederii.

Miopia

În mod normal, imaginea se focalizează pe retină în poziție răsturnată, iar creierul traduce această imagine în poziția ei normală. Ochiul miopic va focaliza imaginea în fața retinei și va determina o vedere neclară, încețoșată pentru obiectele aflate la distanță. Așadar, în miopie, vederea de aproape nu este absolut deloc afectată.

Corectarea miopiei se face cu lentile divergente deoarece pacienții cu această tulburare prezintă o formă alungită o ochiului. (Citește mai departe AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel