Lumânările parfumate și aromele de sărbători, risc ascuns pentru calitatea aerului din interior. Pot duce chiar la astm

lumanararile parfumate - FOTO: Freepik@pvproduction
Acest lucru din casă care îți conferă o stare de bine, mai ales în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, te poate îmbolnăvi grav. Poate provoca inclusiv cancer.

Vezi și: 

În lunile de iarnă, mulți oameni recurg la parfumuri pentru a crea o atmosferă caldă și festivă în casele lor. De la mirosul reconfortant de turtă dulce și scorțișoară, până la aromele clasice de brad și tămâie, parfumurile de casă sunt o modalitate populară de a evoca spiritul Crăciunului.

Totuși, cercetările recente arată că aceste produse ar putea să nu fie la fel de sigure pe cât par pentru calitatea aerului din interior și ar putea chiar să prezinte riscuri pentru sănătate.

Lumânările parfumate, riscuri ascunse

Deși aceste produse pot ajuta la mascarea mirosurilor neplăcute și îmbunătățirea mirosului din spațiile interioare, ele nu elimină poluanții dăunători din aer. De fapt, studiile au arătat că unele produse de parfum pentru casă pot agrava semnificativ calitatea aerului din interior.

Cercetările realizate în casele din Irlanda, după renovările energetice, au arătat că activități precum arderea lumânărilor, fumatul și blocarea ventilațiilor pot duce la creșterea poluării aerului din interior.

Vezi și: Inhibitorii PCSK9, asociați cu un risc mai scăzut de cancer de piele non-melanom

Substanțe chimice toxice și particule fine

Arderea lumânărilor și a bețelor de tămâie generează un amestec de substanțe chimice și particule fine, inclusiv gaze toxice precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf și oxizii de azot.

Aceste particule pot cauza efecte asupra sănătății pe termen scurt, cum ar fi tusea, strănutul și iritațiile ochilor, nasului și gâtului. Expunerea pe termen lung poate crește riscul de boli de inimă, cancer pulmonar și bronșită cronică. Pentru persoanele cu afecțiuni preexistente, precum astmul, expunerea la acești poluanți poate agrava simptomele, potrivit The Conversation.

Vezi și: Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul

Lumânările parfumate - FOTO: Freepik@pvproduction

Pericolele ascunse ale produselor parfumate

Produsele de parfum pentru casă, în special lumânările parfumate, pot elibera în aer compuși organici volatili (COV), dintre care unii sunt dăunători. COV-urile precum benzenul, ftalații și formaldehida sunt cunoscute ca fiind cancerigene, iar arderea lumânărilor în interior poate fi o sursă majoră de formaldehidă.

De fapt, lumânările parfumate pot emite mai multe particule fine decât cele neparfumate, iar eliberarea de carbon negru din flacăra palpitantă a unei lumânări adaugă la această problemă.

În unele cazuri, lumânările parfumate pot cauza chiar și declin cognitiv. Expunerea pe termen scurt la fumul de lumânare a fost dovedită că reduce funcțiile cognitive, iar expunerea pe termen lung la fumul de tămâie a fost legată de scăderea abilităților mentale.

Vezi și: Medicația pentru tensiunea arterială administrată la nevoie, legată de un risc crescut de leziuni renale acute. Studii realizate pe veterani spitalizați

Ingrediente naturale

Mulți consumatori aleg parfumuri de casă realizate din ingrediente naturale pentru a evita expunerea la substanțe chimice dăunătoare. Totuși, aditivele naturale pot produce în continuare poluare periculoasă atunci când sunt arse. Unele dintre aceste ingrediente reacționează cu ozonul din aer, generând subproduse care pot fi toxice. Astfel, parfumurile "naturale" nu sunt mai sigure decât cele sintetice.

Reducerea riscurilor produselor parfumate

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin efectele pe termen lung ale produselor de parfum pentru casă, există câțiva pași pe care îi poți face pentru a minimiza expunerea la substanțele chimice dăunătoare.

Pentru a reduce riscurile, folosește aceste produse în spații mai mari, cu ventilație corespunzătoare. Verifică întotdeauna ca ventilațiile să nu fie blocate, mai ales în camerele în care intenționezi să arzi lumânări sau bețe de tămâie.

În plus, deoarece cea mai mare parte a fumului dăunător de la lumânări este emisă atunci când flacăra este stinsă, cel mai bine este să stingi lumânările afară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel