La vârsta a doua, prevenția...
Vezi și: Generația Z, cea mai sănătoasă. Dr. Lygia Alexandrescu: Au cel mai corect comportament alimentar
Un nou studiu a furnizat dovezi solide că long COVID, o afecțiune care afectează mulți dintre cei care s-au vindecat de COVID-19, este probabil legat de leziuni cerebrale. Cercetătorii de la Universitățile din Cambridge și Oxford au descoperit anomalii microscopice și structurale în trunchiul cerebral al pacienților care au avut COVID-19, indicând o inflamație care ar putea explica simptomele pe termen lung experimentate de aceștia.
Folosind scanere de înaltă rezoluție 7T (7 Tesla), oamenii de știință au reușit să identifice schimbări persistente în trunchiul cerebral al persoanelor care se recuperează după COVID-19, chiar și la 18 luni după infecția inițială.
Această zonă a creierului, care controlează funcții esențiale precum respirația și ritmul cardiac, a arătat semne de inflamație la pacienții care fuseseră spitalizați din cauza COVID-19. Cei cu spitalizări mai lungi sau forme mai severe de boală au prezentat anomalii mai pronunțate.
"Trunchiul cerebral este un punct vulnerabil la efectele pe termen lung ale COVID-19", au concluzionat autorii, menționând legătura dintre inflamație și simptomele persistente, cum ar fi oboseala, dificultățile de respirație și ritmul cardiac crescut, potrivit Science Alert.
Anomaliile observate în trunchiul cerebral seamănă cu modelele întâlnite la pacienții care au suferit traumatisme cerebrale severe (TBI). Ambele grupuri împărtășesc simptome precum oboseala și deficiențele cognitive. Această comparație i-a determinat pe cercetători să suspecteze că long COVID ar putea provoca o formă de leziune cerebrală, posibil prin inflamație sau prin deteriorarea virală.
Studiile efectuate pe autopsii ale pacienților cu long COVID au susținut această teorie, arătând trunchiuri cerebrale inflamate și semne de degenerare tisulară. Unii oameni de știință cred că virusul SARS-CoV-2 poate pătrunde în creier prin intermediul nervului vag, contribuind la această deteriorare.
COVID - FOTO: Freepik@vetrana
Scanările RMN convenționale nu au reușit să evidențieze anomalii structurale semnificative la pacienții cu long COVID în viață, în mare parte din cauza dimensiunii mici și a poziției dificile a trunchiului cerebral. Cu toate acestea, scanerele avansate 7T utilizate în acest studiu au fost capabile să capteze detaliile chimice și fizice necesare pentru a detecta inflamația din trunchiul cerebral.
Într-un studiu similar efectuat în Australia, cercetătorii au folosit scanere 7T pe pacienți cu long COVID și au descoperit că anumite regiuni ale trunchiului cerebral erau mai mari decât la subiecții sănătoși, indicând o inflamație în desfășurare. Această descoperire reflectă constatările făcute la pacienții cu sindrom de oboseală cronică (CFS) sau encefalomielită mialgică (ME), afecțiuni care au simptome similare cu long COVID.
Descoperirile acestui studiu ar putea fi esențiale în descoperirea de noi strategii de tratament pentru long COVID.
"Capacitatea de a vedea și înțelege cum se schimbă trunchiul cerebral ca răspuns la COVID-19 ne va ajuta să explicăm și să tratăm mai eficient efectele pe termen lung", a explicat neurologul James Rowe de la Cambridge.
Pe măsură ce cercetările privind long COVID continuă, aceste noi dovezi care leagă afecțiunea de leziuni cerebrale ar putea deschide calea pentru instrumente mai bune de diagnosticare și terapii direcționate pentru a îmbunătăți calitatea vieții celor afectați.
Studiul a fost publicat în jurnalul Brain.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...