Această metodă simplă ne ajută să...
Ce este licopenul? Licopenul este un compus natural care se găsește în multe alimente, de la sosul de pizza și ketchup până la pepeni și grapefruit. Este o substanță chimică numită carotenoid, care sunt pigmenți naturali care dau culoare plantelor, fructelor și legumelor.
Fiind un carotenoid roșu, licopenul se găsește pe scară largă în fructele și legumele roșii și roz. Este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali și, pentru că este încă eficient atunci când este încălzit, este ușor de adăugat în dietă atât prin intermediul alimentelor proaspete, cât și al celor procesate.
Principalul beneficiu pentru sănătate al licopenului este funcția sa antioxidantă.
Antioxidanții sunt molecule care luptă împotriva radicalilor liberi din corpul nostru. Radicalii liberi se acumulează în mod natural ca răspuns la îmbătrânire, dar nivelul lor crește din cauza factorilor de mediu și comportamentali, cum ar fi poluarea și fumatul, potrivit WebMD.
Radicalii liberi cauzează deteriorarea celulelor, la niveluri ridicate, această deteriorare este legată de o gamă largă de afecțiuni de sănătate, inclusiv cancer, diabet și boli de inimă. Prin stabilizarea acestor radicali liberi, oamenii de știință consideră că licopenul poate reduce riscul de a dezvolta boli cronice.
În timp ce cercetările sunt în curs de desfășurare, licopenul poate promova, de asemenea, o bună sănătate orală, sănătatea oaselor și tensiunea arterială.
În plus, se crede că licopenul are aceste alte beneficii pentru sănătate:
1. Reducerea riscului de cancer
Deși sunt necesare mai multe cercetări, studiile au găsit o legătură între consumul de licopen și prevenirea cancerului, în special pentru cancerul osos, pulmonar și de prostată. Studiile experimentale au arătat că licopenul încetinește sau oprește creșterea celulelor canceroase.
Se crede că acest efect se datorează capacităților antioxidante unice și puternice ale licopenului. Deoarece nu este transformat în vitamina A în corpul nostru, ca majoritatea carotenoizilor, oamenii de știință cred că proprietățile sale antioxidante sunt sporite, ajutând la reducerea deteriorării celulelor care pot duce la apariția cancerului.
2. Sănătatea inimii
Un studiu recent a găsit dovezi că licopenul reduce colesterolul rău (LDL), crescând în același timp nivelul colesterolului bun (HDL).
Acest echilibru este important, deoarece colesterolul ridicat dezvoltă depozite de grăsime în vasele noastre de sânge, care se pot coagula și pot duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral. În plus, licopenul poate ajuta la menținerea unei presiuni arteriale bune, reducând și mai mult riscul de boli de inimă.
3. Sănătatea pielii
Consumul de licopen pe termen lung este, de asemenea, legat de prevenirea cancerului de piele. Mai multe studii arată că persoanele care au inclus zilnic pastă de tomate în dieta lor au suferit cu până la 40% mai puține leziuni cutanate cauzate de razele solare ultraviolete (UV) decât cele care nu au făcut acest lucru.
Deși roșiile nu pot înlocui crema de protecție solară, cercetătorii au constatat că licopenul oferă un nivel consistent de protecție a pielii, similar cu un bloc solar cu protecție SPF 1,3. În plus, s-a demonstrat că licopenul crește semnificativ nivelurile de procolagen din piele, despre care oamenii de știință cred că are potențialul de a inversa deteriorarea pielii cauzată de îmbătrânire.
4. Îmbunătățirea fertilității la bărbați
Un studiu recent a constatat că un consum de 14 miligrame pe zi de licopen poate îmbunătăți fertilitatea la bărbații tineri sănătoși cu aproximativ 40 de procente.
5. Ameliorarea durerii
S-a demonstrat că licopenul reduce durerea la un grad similar cu cel al medicamentelor cu ibuprofen. Mai multe studii au analizat efectele sale asupra durerii nervoase, care este în mod tradițional foarte dificil de tratat. Rezultatele obținute pe animale sunt promițătoare, arătând niveluri semnificative de scădere a durerii și hipersensibilității în urma consumului de licopen.
6. Riscuri pentru sănătate
Licopenul este considerat sigur și nu există limite superioare stabilite recomandate pentru consumul său.
Cu toate acestea, unele cazuri de consum extrem de ridicat de licopen au dus la o ușoară decolorare a pielii. Un studiu de caz a raportat că o femeie care a băut aproximativ 2 litri de suc de roșii zilnic, timp de mai mulți ani, a dezvoltat o nuanță portocalie a pielii. Totuși, această problemă este doar temporară. După ce și-a redus aportul de licopen, decolorarea pielii femeii s-a estompat în câteva săptămâni.
Deși cercetările sunt în curs de desfășurare, în prezent nu se cunosc efecte secundare negative asociate cu administrarea de licopen. Cu toate acestea, este posibil ca nivelurile ridicate de licopen să nu fie potrivite pentru:
- Persoanele cu tensiune arterială scăzută
- Persoanele cu ulcer gastric
- Femeile însărcinate sau care alăptează
- Persoanele care iau medicamente pentru boli de inimă, cancer sau afecțiuni ale pielii
- Persoanele care utilizează terapie hormonală
Discutați cu medicul înainte de a vă schimba dieta pentru a vă asigura că licopenul este sigur și că nu va interacționa cu medicamentele pe care le luați.
Deși nu există efecte cunoscute ale deficitului de licopen, medicii recomandă consumul a aproximativ 10 miligrame pe zi, ca parte a unei diete sănătoase.
De asemenea, este indicat să obțineți acest licopen din surse alimentare pentru a obține cele mai multe beneficii. Sunt disponibile suplimente, dar nu este clar dacă acestea au aceeași putere ca și licopenul găsit în alimentele integrale.
Iată câteva surse excelente de licopen:
- 1 cană de sos de roșii la conservă: 37 miligrame
- 1 felie de pepene verde crud: 13 miligrame
- 1 lingură de pastă de tomate la conservă: 3 miligrame
- 1 lingură de ketchup: 2,5 miligrame
- 1 lingură de salsa: 1,7 miligrame
Cercetările arată, de asemenea, că licopenul este mai bine absorbit de organismul nostru atunci când este încălzit și combinat cu grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline sau de cocos.
Câteva modalități excelente de a obține cea mai bună absorbție a acestor alimente bogate în licopen sunt prin rețete precum:
- Sosurile de spaghete, chili și supa de roșii.
- Felii de grapefruit la grătar cu puțin zahăr brun
- Morcovi fierți sau supă cremoasă de morcovi
- Humus de ardei roșu prăjit
- Ouă poșate în stil Shakshouka în sos de roșii
Alte 8 alimentele care conțin licopen sunt:
- roșii
- pepene
- Grapefruit
- papaya
- ardei roșu
- Asparagus
- mango
- varză roșie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...