Acest medicament reduce semnificativ...
Leziuniile sportive sunt diferite afecțiuni acute sau cronice ce apar în urmă unor mișcări greșite, a unui traumatism sau unei suprasolicitări ale articulațiilor, afectând perfomanță sportivului, definește doctor Tarek Nazer, ortoped supraspecializat în chirurgie artroscopică.
„La leziuniile sportive observăm că avem două categorii de pacienți: cei care efectuează sport de perfomanță și cei care au început să facă sport sau îl fac de ceva timp, dar la un nivel de amator sau doar de plăcere. Contrar așteptărilor, cei care efectuează sportul de plăcere sunt mai predispuși la apariția unei leziuni articulare decât cei care fac sport de perfomanță și asta se datorează faptului că un sportiv de performanță are antrenamentul mult mai bun și mai corect efectuat, comparativ cu un amator care efectuează încălzirea incorect sau sare peste aceasta înainte de a face sport, ceea ce crește riscul de accidentare", punctează ortopedul.
Dar ce probleme, mai exact, pot să apară la cei care fac sport din plăcere. Mergem la sală și dacă ne forțăm, ce putem păți?
„Există o gama largă de leziuni care pot să apară, începând de la o entorsă ușoară și o întindere ligamentară, rupturi musculare sau fibrocartilaginoase, la fracturi și luxații la nivelul articulațiilor, iar cele mai predispuse articulații la leziuniile sportive sunt glezna și genunchiul la fotbal și baschet, leziuni la nivelul pumnului și a umărului la tenis și volei", detaliază dr Tarek Nazer.
Cum prevenim apariția unor astfel de afecțiuni și când ajungem pe masă de operație?
„Prevenția se face prin exerciții de întărire musculară și încălzire adecvată înainte de sport, mai există și metode de prevenție a căzăturilor și echipamentele de protecție specifice pentru fiecare sport în parte", continuă ortopedul.
Sportivii de performanță se știe că își suprasolicită organismul. Ce probleme ortopedice sunt cele mai frecvente la ei?
„Cea mai întâlnită problema la sportivii de perfomanță este tendinita (inflamația tendoanelor) datorită suprasolictării, care apare atunci când nu respectă în totalitate programul de antrenament. În cazurile minore de tendintă este suficient un repaus de câteva săptămâni și tratamente regenerative care ajută reducere perioadei de recuperare, însă atunci când o tendinită nu este tratată corespunzător, iar sportivul continuă să suprasolicite tendoanele afectate, se poate ajunge la o tendinită cronică, ce necesită o perioada mare de repaus și, câteodată, tratamente chirurgicale", mai spune medicul.
Cum se tratează? Și recuperarea, la ei, știm că ar fi ideal să nu dureze mult dată fiind activitatea competițională. Se pot repara chirurgical astfel de afecțiuni astfel încât sportivii să revină în activitate rapid?
„Cele mai bune metode de regenerare la spotivi sunt infiltrațiile cu PRP (plasmă îmbogățită cu trombocite care ajută la refacerea fibrelor lezionate mult mai rapid, prin folosirea acestei metode naturale care implică recoltarea sângelui propriu și pregătirea lui într-o eprubetă specială, iar apoi injectarea rezultatului de plasmă îmbogățită cu trombocite în zona afectată, lucru care scade timpul de refacere la jumătate", conchide dr Tarek Nazer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest medicament reduce semnificativ...
Scorțișoara, un condiment popular...
Cele 6 semne care prevestesc moartea:...
"Dacă românul din străinătate poate...
O aromă aparte te poate ajuta să ai...
Ce nu știai despre gudron, substanța...
Aceasta este grupa de risc cea mai...