Leziunile de menisc, cum se tratează. Risc de distrugere a articulației, explicațiile ortopedului

Leziunile de menisc
EXCLUSIV
Leziunile de menisc pot să apară la orice vârstă, dar este extrem de important să fie văzute de un medic specialist, altfel riscul e ca, în timp, întreaga articulație a genunchiului să fie distrusă, a explicat, EXCLUSIV pentru DC Medical, ortopedul Tarek Nazer.

Leziunile de menisc reprezintă una dintre cele mai întâlnite probleme ale genunchiului indiferent de vârstă. Meniscurile sunt structuri anatomice fibrocartilaginoase care se află între femur și tibie, având un menisc intern în formă literei C și unul extern în formă literei O, și care au un rol important de tamponare atunci când suferim un traumatism la nivelul genunchiului și asigură, prin formă lor anatomică și stabilitate.

Cât de periculoase sunt leziunile de menisc? „Nu sunt periculoase, mai ales atunci când leziunea este de grad mic, însă este foarte importat să o tratăm corect ca să nu ajungem la o artroză datorită unui tratament inadecvat și a frecării meniscului lezionat de cartilaj cu distrugerea acestuia în timp", avertizează medicul ortoped Tarek Nazer.

Leziunile de menisc nu se vindecă, de regulă, de la sine

Dar se pot vindecă de la sine leziunile de menisc? Nu prea, arată specialistul. „Meniscurile sunt structuri anatomie cu o vascularizație foarte scăzută, ceea ce face vindecare de la sine foarte limitată la stadiile incipiente, atunci când leziunea se află în zona vascularizată, în toate celelalte leziuni tratamentul fiind unul strict chirurgical pe cale artroscopică, pentru a rezolva leziunea meniscului", punctează medicul.

Pericolul cel mai mare, este, așa cum a enunțat ortopedul, acela că leziunile de menisc netratate corect sau neglijate duc cu siguranță la artroză, în timp, și la distrugerea cartilajului articular care se află în contact cu aceste structuri.

Dar la cine apar mai frecvent aceste leziuni, la sportivi sau cine să spunem e mai predispus la această patologie?

„Categoric, atunci când faci sport crește și riscul de tramatism și al unor mișcări greșite care pot duce la apariția unei leziuni de menisc sau ale ligamentelor la nivelul genunchiului și mai ales în cazul sporturilor de contact", a arătat dr Tarek Nazer, EXCLUSIV pentru DC Medical.

Cum se tratează

Cum se tratează leziunile de menisc? Operația cum se desfășoară, cât durează și care e perioada de recuperare?

„Gradele ușoare 1-2 se pot trata fără operație, apelând la tratamente regenerative cum ar fi infiltrațiile cu PPR (plasmă îmbogățită cu trombocite), iar în gradele 3-4 categoric apelăm la tratamentul chirurgical artroscopic. Operația durează, în medie, 30 de minute, pacientul pleacă a două zi acasă și de cele mai multe ori calcă din prima zi pe picior fără să fie nevoie de imobilizare sau de cârje. Recuperarea variază între 2-4 săptămâni. Sunt diferite metode de a trata meniscul începând cu curățarea lui, îndepărtarea părților lezionate, îndepărtarea totală a meniscului sau sutură lui. În funcție de ce metodă chirurgicală se folosește se decide apoi și programul de recuperare", conchide medicul ortoped..

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel