Leziunile cerebrale, diagnosticate prin luarea de sânge

Cercetatorii UNIGE au dezvoltat un dispozitiv portabil, capabil sa diagnosticheze in decurs de 10 minute leziuni usoare traumatice ale creierului, utilizand o singura picatura de sange.

O singura picatura de sange este suficienta pentru ca TBIcheck sa detecteze o posibila trauma usoara a creierului. Daca apare o linie sub linia de control, persoana respectiva va trebui sa mearga la spital pentru o tomografie computerizata, informeaza Medlife.ro.

In fiecare an, in Europa, 3 milioane de oameni retinuti in spitale, fiind suspecti de leziuni traumatice ale creierului. 90% dintre acestia se pot intoarce acasa, fiind alarma falsa. In ziua de astazi, singura modalitate relevanta de a pune un diagnostic este tomografia computerizata, care este disponibila doar in anumite spitale, este costisitoare si expune pacientii la radiatii.

Cercetatorii de la Universitatea din Geneva (UNIGE), in colaborare cu spitalele din Barcelona, Madrid si Sevilla, au dezvoltat un dispozitiv pe care l-au numit "Point-of-Care Test (POCT)". Acesta este capabil sa analizeze nivelul proteinelor din sange si poate diagnostica posibilitatea unei leziuni usoare traumatice folosind o singura picatura de sange.

Aceasta descoperire ar putea elibera departamentele de urgente, de multe ori oamenii asteptand acolo ore in sir, dar ar putea inlocui si examinarile medicale costisitoare.

Accidentele la schi, caderea pe scari, loviturile la cap, toate pot provoca simptome cum ar fi vedere incetosata, varsaturi, pierderea constiintei sau a memoriei timp de aproximativ 30 de minute. Exista mai apoi un risc de traume usoare cerebrale echivalente cu mai mult de 90% dintre leziunile cerebrale luate in considerare in spitale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel