Leziuni renale acute la cardiaci, prezise cu ajutorul Inteligenței artificiale

Pietre la rinichi
Un grup de medici, condus de specialiști de la Universitatea Yale, SUA, a dezvoltat un nou model matematic are poate prezice riscul de leziuni renale acute (AKI) la pacienții supuși unei proceduri cardiace comune.

Leziuni renale, cardiaci. Reprezentanții Universității Yale arată, într-un comunicat de pe site, că pentru pacienții tratați cu intervenție coronariană percutanată (PCI), cunoscută în mod obișnuit sub denumirea de angioplastie, expunerea la agenți de contrast - material utilizat în procedură pentru a ajuta la vizualizarea vaselor de sânge - poate dăuna rinichilor. Cercetătorii au creau un nou instrument care le va permite medicilor să facă o estimare mai bună a riscului înaintea operației și să ofere estimări mai personalizate pentru cât de mult material de contrast poate fi utilizat în siguranță atunci când se introduc stenturi în vasele de sânge blocate sau îngustate în apropierea inimii.

„Modelele anterioare au presupus că expunerea la contrast produce același risc pentru toată lumea, dar nu este unică pentru toate. Există diferențe individuale", a afirmat Harlan Krumholz, cardiolog și director al Centrului Yale pentru Cercetare și Evaluare a Rezultatelor (CORE).

Pentru cercetarea lor, oamenii de știință au dezvoltat un model de învățare automată, un tip de Inteligență artificială, pentru a estima riscul de leziuni renale acute (AKI) al pacienților înainte de procedura lor cardiacă, conținând în același timp complexitatea asociațiilor dintre nivelurile de contrast și AKI în diferite grupuri de risc. Noul model a fost apoi capabil să prezică vătămarea rinichilor mai exact decât modelele anterioare, susțin cercetătorii.

Aceștia au produs noul model în colaborare cu Colegiul American de Cardiologie, care a făcut datele disponibile.

Studiul care descrie cercetarea a fost publicat în revista JAMA Network Open. Cercetarea, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel