Leziuni de menisc, diagnosticate cu RMN 3D sau 2D?

Tratamentul cu corticosteroizi poate avea beneficii limitate
Leziunile de menisc reprezintă ruptura parţială sau totală a meniscului ce apare la o mişcare bruscă de torsiune sau de rotaţie a coapsei, în timp ce piciorul stă pe loc. Acestea pot fi diagnosticate cu ajutorul rezonanței magnetice (RMN), iar cercetătorii au făcut o analiză să afle care din cele două metode imagistice RMN 2D sau 3D este mai eficientă.

O echipă de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore a analizat 31 de studii constând în 1743 examinări 3D ale genunchiului RMN, care au fost incluse alături de alte 23 de studii suplimentare de RMN 2D. Toate studiile au fost publicate între anii 1985 și 2017. Studiile efectuate înainte de 2008 au folosit secvențe de gradient-ecou (GRE), în timp ce studiile care au urmat după 2011 au folosit un spin-echo rapid (FSE). Cercetătorii au dorit să afle dacă RMN 3D este comparabil cu 2D pentru diagnosticarea leziunilor de menisc la genunchi sau este mult mai eficient.

Dr. Delaram Shakoor de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore și colegii săi au găsit rezultate comparabile pentru sensibilitatea și specificitatea secvențelor 3D și 2D efectuate cu RMN 3T sau mai mici. În FSE 3D, sensibilitatea și specificitatea au fost de 90%, respectiv 91%. Aceste rezultate au fost "comparabile" cu cele ale GRE 3D și RMN 2D. Shakoor și colab. observat 3D FSE a atins o sensibilitate mai mare (85 la sută) decât 3D GRE pentru imagistica leziuni laterale a meniscului.

"Leziunile de menisc au fost descrise ca fiind mai dificil de detectat prin utilizarea unui protocol RMN convențional. Prin urmare, se poate presupune că diferența dintre rezoluția și contrastul secvențelor GRE și 3D FSE ar avea un impact mai mare asupra sensibilității RMN pentru identificarea leziunilor de meniscal laterale "", au scris autorii, potrivit Health Imaging.com.

După o analiză de sensibilitate, echipa a constatat că ar fi nevoie de mai multe cercetări pentru a vedea dacă RMN 3D ar putea înlocui pe deplin omologul său 2D.
,,Deși meta-analiza noastră arată rezultate promițătoare în ceea ce privește performanța de diagnosticare a secvenței 3D, investigații suplimentare sunt necesare pentru a determina dacă secvența 3D ar putea înlocui secvența 2D în practica clinică pentru a depista alte anomalii patologice ale articulației genunchiului", a concluzionat dr. Delaram Shakoor, de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore.

Aparatul RMN tridimensional este similar cu 2D în ceea ce privește diagnosticarea leziunilor genunchiului la bărbați, dar poate fi capabil să reducă timpul de achiziție a imaginii, au raportat autorii unui alt studiu publicat pe 20 noiembrie în revista americană de Radiologie.

,,Aparatul RMN tridimensional a demonstrat că aproape elimină efectele de mediere a volumului parțial, pe care le are imagistica 2D, printre alte avantaje. Cu toate acestea, cercetările recente au descoperit că RMN 3D poate duce la o performanță slabă de diagnosticare pentru a descrie problemele legate de articulația genunchiului", a explicat Delaram Shakoor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel