Leușteanul, diureticul natural. Consumul în exces poate provoca fotodermită

Leuşteanul diureticul natural – FOTO: Pexels@ Tara Winstead
Leușteanul contribuie la menținerea sănătății, datorită proprietăților sale medicinale.

Leușteanul este un supliment pe bază de plante originar din regiunea mediteraneană a Europei de Sud. Leușteanul este o plantă perenă care este ușor de cultivat datorită proprietăților sale rezistente.

Face parte din aceeași familie ca morcovii, pătrunjelul și mărarul. Frunzele de culoare verde închis ale plantei de leuștean seamănă cu pătrunjelul italian în formă și culoare, iar tulpinile sale sunt adesea comparate cu tulpinile de țelină. Leușteanul are un miros foarte puternic și are un gust cald și aromat.

Vezi și: Expunerea copiilor la soare, periculoasă. Medic: Sub vârsta de 6 luni nu este recomandat expunerea directă la soare

Leușteanul și efectele asupra sănătății

Părțile plantei de leuștean cel mai adesea folosite în scopuri medicinale includ frunzele, tulpinile și rădăcinile sale. Leușteanul este de obicei transformat într-un ulei esențial și poate fi utilizat în perfuzii, tincturi, oțeturi, elixiruri și pastile.

O plantă medicinală unică, leușteanul poate fi consumat ca o legumă proaspătă sau folosit în gătit pentru a spori aroma şi a adăuga nutrienţi în alimente. Beneficiile sale includ îmbunătățirea sănătății urinare și având proprietăți antibacteriene.

Leușteanul poate funcționa ca un diuretic datorită unei acțiuni numite "aquaretic". Acest lucru înseamnă că planta poate stimula urinarea (și poate ajuta la spălarea vezicii urinare și a rinichilor prin creșterea producției de urină) fără pierderea electroliților vitali (cum ar fi sodiul).

Vezi și: Cafeaua reîncălzită devine amară. În cât timp trebuie să consumăm o cafea proaspătă

La ce se folosește leușteanul

Planta a fost utilizată în mod tradițional pentru a trata multe afecțiuni de sănătate, inclusiv:

- Probleme stomacale

- Febră și tuse

- Colici la copii

- Balonare

- Reumatism

- Pietre la rinichi

- Migrene

Vezi și: Deshidratarea, vinovată de apariția stresului. Dr. Cezar: Un corp deshidratat este ca un oraș aglomerat, colmatat

Fotodermita, efectul secundar al leușteanului

În general, există foarte puține efecte secundare grave cunoscute ale leușteanului.

”Un efect secundar comun implică o afecțiune numită fotodermită. Acest lucru se întâmplă după ce planta este mâncată sau utilizat pe piele, și poate provoca sensibilitate la lumina soarelui și alte forme de lumină ultravioletă.

Se recomandă prudență atunci când luați leuștean înainte de a ieși la soare: asigurați-vă că purtați protecție solară și îmbrăcăminte de protecție”, arată studiile.

Prudență în cazul persoanelor cu probleme cardiace

Deoarece leușteanul este considerat un diuretic (o substanță care crește producția de urină), trebuie folosit prudență pentru oricine are probleme cardiace sau renale.

Datorită compușilor săi volatili de ulei, care pot fi iritanți pentru țesut, utilizarea sa trebuie evitată și de persoanele cu inflamație acută a rinichilor sau cu insuficiență renală. În general, leușteanul nu trebuie utilizat de nimeni cu o afecțiune medicală fără a se consulta mai întâi cu un furnizor de asistență medicală.

Există unele întrebări cu privire la efectele leușteanului asupra sodiului în organism. O creștere a sodiului ar putea avea un impact asupra tensiunii arteriale. Cei cu probleme de tensiune arterială nu ar trebui să utilizeze leuștean.

Vezi și: Intoleranța la gluten, o modă CIUDATĂ pentru România. Negreanu, despre simptome: Două lucruri interesante. Regimul fără gluten e ABUZAT

Cum se folosește

Frunzele plantei de leuștean pot fi folosite în salate sau infuzate ca un ceai (folosind frunze uscate). De fapt, frunzele sunt considerate una dintre cele mai vechi verdeață de salată cunoscute; ele pot fi folosite în supe, salate, tocane, caserole, stocuri și multe altele.

Tulpinile de leuștean sunt adesea confiate și mâncate ca un tratament dulce. Alte părți ale plantei sunt încorporate în alimente și băuturi - inclusiv unele băuturi alcoolice - ca un agent de condiment sau aromatizare. Semințele pot fi măcinate și pot fi, de asemenea, folosite ca condiment în produsele de patiserie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel