Legătură neștiută dintre animalele de companie și tulpina britanică COVID-19. Medicii veterinari trag un semnal de alarmă

Veterinarii avertizează că varianta britanică a coronavirusului este legată de problemele cardiace la animalele de companie. Aceștia solicită testarea animalelor de companie cu simptome de miocardită.

Medicii veterinari trag un semnal de alarmă despre o posibilă legătură între o nouă variantă a coronavirus și problemele cardiace la pisici și câini, după o creștere a animalelor de companie care suferă de miocardită. 

„Nu vrem să provocăm panică inutilă, mai ales că avem o puternică suspiciune de transmitere de la om la animal, însă nu invers și nu știm sigur. Dar medicii veterinari trebuie să fie conștienți să înceapă testarea, dacă suspectează un potențial caz de infecție cu Covid-19.", a declarat Luca Ferasin, cardiolog la Ralph Veterinary Referral Center (RVRC) din Marlow, Buckinghamshire, Anglia, care a condus ancheta, pentru The Guardian

Varianta B117 extrem de transmisibilă a fost detectată pentru prima dată în Kent în decembrie și a devenit rapid varianta dominantă circulantă în Marea Britanie, unde reprezintă aproximativ 95% din infecții . Acesta a fost detectat în cel puțin 85 de alte țări din întreaga lume.

Deși se știa deja că pisicile și câinii erau infectați cu variante anterioare, simptomele lor erau în principal respiratorii: curgerea nasului, tuse, strănut sau conjunctivită. Cazurile înregistrate în Buckinghamshire se numără printre primele infecții documentate la animale cu varianta B117.

Ferasin și echipa sa au făcut apel la alți colegi să testeze pisicile sau câinii care prezintă simptome de insuficiență cardiacă și să fie testate pentru coronavirus, mai ales dacă proprietarii lor au fost infectați recent. Veterinarii speră că acest lucru îi va ajuta să înțeleagă mai bine modul în care noua variantă afectează cele două animale și rolul său potențial în transmiterea virusului.

Între decembrie și februarie, Ferasin și colegii săi au observat o creștere a proporției câinilor și pisicilor depistate cu miocardită (inflamație a mușchiului inimii). Numărul cazurilor nu a fost uriaș, doar 18 în total, dar a fost de aproape 10 ori mai mare decât ar vedea în mod normal spitalul de animale în aceeași perioadă a anului.

Animalele au dezvoltat simptome de insuficiență cardiacă, cum ar fi letargie, apetit slab, respirație rapidă sau dificultăți de respirație, precum și aritmii grave, care pun viața în pericol (bătăi neregulate ale inimii). Două dintre cazuri au inclus stări de leșin. Alte teste au arătat că au avut miocardită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel