Această metodă simplă ne ajută să...
Un nou studiu sugerează că adolescenții și adulții tineri cu diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2 ar putea avea un risc mai mare de a suferi de boala Alzheimer mai târziu în viață. Constatările se aliniază la dovezile tot mai numeroase care arată o legătură între diabet și boala Alzheimer.
Diabetul este deja cunoscut ca fiind un factor de risc pentru Alzheimer, iar odată cu creșterea ratelor de obezitate la nivel mondial, se așteaptă ca prevalența diabetului să urmeze. Cercetări anterioare au constatat că persoanele de peste 40 de ani care prezintă acești biomarkeri au cu 60-80% mai multe șanse de a dezvolta demență sau Alzheimer.
Studiul a constatat că biomarkerii din plasma sanguină legați de Alzheimer și nivelurile ridicate de proteină amiloidă în zonele creierului asociate cu Alzheimer la adolescenții și adulții tineri cu diabet. Aceasta este prima cercetare care investighează prezența acestor potențiale semne preclinice ale bolii Alzheimer la adolescenți și adulți tineri. Printre ipotezele principale se numără dereglarea insulinei și hiperglicemia.
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Anschutz Medical Campus al Universității din Colorado a descoperit că persoanele cu diabet zaharat la vârsta adultă au cu 60-80% mai multe șanse de a dezvolta demență sau Alzheimer, comparativ cu cele fără diabet.
Studiul a analizat datele din grupul SEARCH, care a inclus 25 de persoane cu diabet de tip 1 și 25 cu diabet de tip 2. Studiul a constatat că persoanele cu diabet cu debut în tinerețe aveau niveluri mai ridicate de biomarkeri din sânge asociați cu Alzheimer, inclusiv densități de amiloid și tau în regiunile cerebrale legate de Alzheimer.
Acest studiu a constatat că un grup de control sănătos, format din 25 de adolescenți și 21 de tineri adulți, a fost folosit pentru comparație. Cu toate acestea, aceste diferențe nu au avut semnificație statistică.
Foto: Freepik
Un studiu realizat de Asociația Alzheimer a descoperit că diabetul cu debut precoce poate duce la declin cognitiv și demență. Cu toate acestea, concluziile studiului sunt prea mici pentru a determina dacă un anumit tip de diabet prezintă un risc mai mare.
Cercetătorii sugerează că este nevoie de un număr mai mare de persoane și de o perioadă mai lungă de urmărire pentru a răspunde pe deplin la această întrebare. Studiul nu știe, de asemenea, dacă o persoană cu diabet cu debut în tinerețe va continua să prezinte biomarkeri legați de Alzheimer pe măsură ce îmbătrânește.
Directorul de implicare științifică al Asociației Alzheimer, Courtney Kloske, a subliniat că atât Alzheimerul, cât și diabetul sunt boli complexe, cu mecanisme de bază similare, cum ar fi afectarea producției de energie a anumitor celule. De asemenea, Kloske menționează că diabetul și problemele cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea și problemele de colesterol, sunt factori de risc pentru afectarea cognitivă și demențe, inclusiv Alzheimer.
Vezi și: Mâncărimea scalpului: de ce apare și cum să o gestionezi corect. Când să consulți un dermatolog
Cercetările privind diabetul și boala Alzheimer avansează, dar există informații limitate cu privire la factorii specifici care contribuie la un risc mai mare de apariție a bolii Alzheimer și a demenței. Menținerea gestionării glicemiei este crucială pentru prevenirea complicațiilor și a problemelor cognitive, potrivit MedicalNewsToday.
Examinările cognitive regulate reprezintă cea mai imediată măsură pentru persoanele cu risc ridicat. Factorii de risc pentru Alzheimer și demență apar pe tot parcursul vieții unei persoane, iar detectarea și intervenția timpurie sunt benefice.
Asociația Alzheimer oferă îndrumări privind sănătatea creierului, punând accentul pe activitatea fizică regulată, gestionarea diabetului, un stil de viață fără fumat, un somn bun și o dietă sănătoasă. Studiul american POINTER, un studiu clinic de doi ani, are ca scop să evalueze dacă intervențiile privind stilul de viață care vizează mai mulți factori de risc pot proteja funcția cognitivă la adulții în vârstă cu risc crescut de declin cognitiv. Datele și rezultatele sunt așteptate în 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...