Legătura dintre nivelul estrogenului și sănătatea inimii la menopauză. Un punct critic pentru sistemul cardiovascular

estrogen sanatatea inimii Foto: Freepik @shurkin_son
Menopauza crește riscul femeilor de a dezvolta boli cardiovasculare și experții subliniază importanța prevenției și a monitorizării pentru menținerea sănătății inimii.

Vezi și: Dieta Warrior: soluția pentru arderea grăsimilor sau pericol pentru sănătate. Cum funcționează și pentru cine

Asociația Americană a Inimii (AHA) a subliniat faptul că bolile de inimă ucid mai multe femei decât toate formele de cancer. Riscul femeilor de a suferi de boli de inimă crește semnificativ în anii premergători și după menopauză, stadiul vieții după încheierea ciclurilor menstruale.

Perioadele premergătoare, din timpul și de după menopauză sunt denumite perimenopauză, menopauză și postmenopauză. Simptomele perimenopauzei și menopauzei includ bufeuri, menstruații neregulate, schimbări de dispoziție, transpirații nocturne, sensibilitatea sânilor, uscăciunea vaginală, scăderea libidoului, subțierea părului și unghiile fragile.

Multe dintre aceste simptome sunt cauzate de o reducere a hormonilor de reproducere, estrogen și progesteron, care însoțește menopauza. Deși se consideră că progesteronul are o influență redusă asupra sănătății inimii, scăderea estrogenului este susceptibilă să contribuie la creșterea riscului de boli cardiovasculare.

Asociația Americană a Inimii îndeamnă femeile să își mențină sănătatea inimii în timpul tranziției către menopauză, deoarece schimbările hormonale și de compoziție corporală pot crește riscul de apariție a bolilor de inimă.

Pe măsură ce din ce în ce mai multe femei trăiesc mai mult, o parte semnificativă își va petrece până la 40% din viață în postmenopauză. Mișcarea „Go Red for Women” a Asociației abordează problema conștientizării și a deficiențelor de îngrijire clinică a celei mai mari amenințări la adresa sănătății femeilor. Pe măsură ce femeile cresc și se schimbă, crește și riscul lor de boli cardiovasculare.

Concentrarea pe sănătatea inimii și a creierului în toate etapele vieții este esențială pentru o bună sănătate a inimii. Cea mai bună apărare împotriva schimbărilor legate de menopauză este colaborarea cu un medic pentru a se asigura că cifrele cheie de sănătate sunt într-un interval sănătos și înțelegerea obiceiurilor sănătoase care pot stimula sănătatea inimii.

Citește și: 7 lucruri pe care le poți face cu acetona. Trucul care te salvează și de care sigur nu ai știut

Foto: Freepik

Estrogenul și sănătatea inimii

Estrogenul joacă un rol crucial în protejarea sănătății inimii la femei, femeile aflate în premenopauză având un risc mai scăzut de boli de inimă și hipertensiune arterială în comparație cu bărbații. Cu toate acestea, atunci când nivelurile de estrogen scad după menopauză, riscul de boli de inimă la femei crește.

Estrogenul protejează sistemul cardiovascular prin efecte vasodilatatoare și efecte antiinflamatoare, care ajută la prevenirea dezvoltării plăcilor cardiovasculare. Cu toate acestea, atunci când nivelul de estrogen scade, aceste efecte cardioprotectoare se pierd, crescând riscul de boli de inimă la femei.

Acest lucru se datorează efectului vasodilatator al estrogenului asupra sistemului vascular și efectelor sale antiinflamatorii, care contribuie la dezvoltarea plăcilor cardiovasculare.

Menopauza și riscul crescut de afecțiuni

Menopauza poate crește riscul de diverse afecțiuni, inclusiv creșterea nivelului de colesterol, creșterea tensiunii arteriale și creșterea grăsimii viscerale, ceea ce duce la acumularea plăcilor și la întărirea arterelor. Creșterea inflamației este asociată cu creșterea plăcii aterosclerotice, în special a plăcii instabile.

Modificările autonome în menopauză pot duce la creșterea frecvenței cardiace și la scăderea variabilității frecvenței cardiace. Simptomele comune ale menopauzei sunt asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Stresul și insomnia după menopauză pot crește, de asemenea, riscul de fibrilație atrială. Riscul de boli cardiovasculare este mai mare la cele care suferă de menopauză precoce înainte de vârsta de 40 de ani decât la cele care suferă de menopauză târzie.

O serie de riscuri cardiovasculare pot crește după menopauză, inclusiv boala coronariană, hipertensiunea arterială, aritmiile, accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă, colesterolul ridicat și rezistența la insulină sau prediabetul.

Boala arterelor coronare este influențată de deficitul de estrogen, care poate favoriza ateroscleroza, acumularea de plăci și creșterea riscului de infarct. Nivelurile ridicate de colesterol pot fi cauzate de deficitul de estrogen, în timp ce rezistența la insulină sau prediabetul cresc riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Ce să știi când reîncălzești mâncarea. Reguli simple care previn o toxiinfecție alimentară

Crossuri externe

pixel