Leșin, prima terapie găsită de specialiști

Astenie, leșin      Foto: Pixabay
Leșinul afectează una din două persoane în timpul vieții, iar cei cu episoade recurente se tem adesea să socializeze sau să meargă la muncă. Cercetătorii au anunțat că au găsit prima terapie eficientă. Cercetarea a fost prezentată la Congresul Societății Europene de Cardiologie - ESC 2020

Leșinul este cauzat de o scădere a tensiunii arteriale și / sau al numărului de bătăi ale inimii. La unii pacienți se identifică un declanșator pentru leșin - de exemplu stres emoțional, faptul că stau într-un spațiu fierbinte, aglomerat sau dacă se ridică prea repede - și au semne și simptome de avertizare precum slăbiciune, greață și amețeli. Dar la mulți alții, în special la adulții mai în vârstă, nu se găsește niciun declanșator și nu există semne de avertizare.

„Această impredictivilitate crește riscul de căderi și chiar de traume grave, iar oamenii ajung la camera de gardă”, a declarat investigatorul principal, profesorul Michele Brignole, Programul Faint and Fall, Istituto Auxologico, Milano, Italia. „Dacă se întâmplă în mod repetat, are un impact major asupra calității vieții - la aceeași magnitudine ca o boală cronică”.

În prezent, nu există o terapie specifică și pacienții primesc de obicei doar sfaturi generice cu privire la prevenire, cum ar fi menținerea hidratării, evitarea mediilor aglomerate, încordarea mușchilor și să se întindă când simt că sunt pe cale să leșine. Dar prevenția este deosebit de dificilă dacă nu există semne de avertizare.

Stimulator cardiac, posibilă soluție

Studiul BIOSync CLS a examinat dacă un stimulator cardiac ar putea preveni leșinul imprevizibil cauzat de bătăile ratate ale inimii. Pacienții cu această cauză specială de leșin au fost identificați prin testarea la înclinare. Aceasta implică întinderea pe o masă care este înclinată încet în sus pentru a simula ridicarea în picioare. Tensiunea arterială și ritmul cardiac sunt monitorizate în timpul examinării.

Studiul a inclus 128 de pacienți cu vârsta peste 40 de ani care leșinaseră cel puțin de două ori în anul precedent, fără semne de avertizare. Un test de înclinare a arătat că leșinul a fost cauzat de bătăile ratate ale inimii.

Toți participanții la studiu au primit un stimulator cardiac (pacemaker) – dar, aleatoriu, la unii era pornit, la alții oprit (grupul de control). Au fost apoi urmăriți pentru episoade de leșin.

În timpul unei monitorizări mediane de 11,2 luni, mai mult de jumătate dintre pacienți (53%) din grupul de control au leșinat, comparativ cu doar 16% din grupul de stimulare. Acest lucru s-a tradus într-un risc cu 77% mai mic de leșin în grupul cu stimulator cardiac pornit.

Reduce riscul de leșin cu 77%

Cercetătorii au estimat că la doi ani, două treimi (68%) din grupul de control ar avea un episod de leșin comparativ cu o cincime (22%) din grupul cu stimulator. Un stimulator cardiac ar oferi o reducere a riscului relativ de 77% a leșinului în doi ani și o reducere a riscului absolut de 46%.

Dacă 11 pacienți ar primi un stimulator cardiac, leșinul ar putea fi evitat la cinci dintre ei.

Implantarea stimulatorului cardiac a cauzat evenimente adverse minore la cinci pacienți (4%), cum ar fi complicații legate de plumb.

Profesorul Brignole a spus că „studiul nostru arată că stimularea poate fi un tratament eficient pentru persoanele selectate cu episoade de leșin imprevizibile. Testarea înclinării este un mod simplu și neinvaziv de a identifica persoanele care ar putea beneficia. Sperăm că această nouă opțiune de tratament va permite acestor pacienți să reia o viață normală, fără teama de întreruperi.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel