LDL, colesterolul „rău”: care este subclasa asociată cu riscul cardiac cel mai mare

Atac de cord, boli cardiace
Colesterolul „rău” LDL este asociat cu riscuri cardiace mari, însă secialiștii spun că doar o anume subclasă este responsabilă de acest risc, motiv pentru care trebuie să ne bazăm doar pe analize mai profunde.

Nivelurile ridicate de lipoproteină cu densitate mică (LDL) sau „colesterolul rău” au fost asociate de mult timp cu un risc mai mare de boli de inimă. Cu toate acestea, cercetările au arătat că aproximativ 75% dintre cei care au făcut un de atac de cord nu au un nivel periculos ridicat de LDL.

Un studiu publicat pe 18 noiembrie 2019 în Jurnalul Internațional de Nanomedicină a analizat mai atent această problemă. Cercetătorii au descoperit că cantitățile mari ale unei subclase de LDL pot fi un predictor mai puternic al potențialelor probleme cardiace decât nivelul general al LDL, notează Harvard Medical School.

LDL, subclasa cea mai dăunătoare 

LDL este format din trei subclase - A, B și I. Studiul a constatat că având LDL alcătuit din 60% A și câte 20% din I și B a fost asociat cu cea mai mică deteriorare a vaselor de sânge, în timp ce o proporție mare de B comparativ cu celelalte două subclase a fost asociată cu cea mai mare afectare.

Calculul obișnuit al nivelului de colesterol LDL, care nu ia în seamă toate aceste subclase, poate subestima pericolul anumitor măsurători ale LDL, potrivit cercetătorilor.

De exemplu, cineva cu un nivel normal de LDL ar putea avea totuși o proporție ridicată de subclasa B și, prin urmare, ar avea un risc mai mare de boli de inimă decât se aștepta.

Cercetătorii notează totuși că este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina dacă măsurarea subclaselor LDL îmbunătățește evaluarea riscului cardiac, dincolo de ceea ce fac medicii acum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel