Jurma: De ce trebuie să fim extrem de prudenți în a considera o versiune cu 50% mai puțin letală o veste bună

Coronavirus               Foto: Fusion Medical Animation / Unsplash
Octavian Jurma consideră că ar trebui să tratăm cu multă prudență tulpina Omicorn, deși studiil arată că e mai puțin letală, dar mult mai infecțioasă.

Octavian Jurma crede că informația că Omicron nu e o tulpină atât de letală, dar foarte infecțioasă trebuie folsoită cu prudență.

”De ce trebuie să fim extrem de prudenți în a consideră o versiune cu 50% mai puțîn letală o veste bună chiar dacă aflăm în același timp că este cu 500% mai infecțioasă? Pentru că o versiunea cu 50% mai infecțioasă produce de 11x mai multe decese decât una cu 50% mai letală. Așadar o versiune mult mai contagioasă dar mai puțîn letală poate înseamnă o veste bună individual, însă este o veste proastă pentru populație și pentru sistemul public de sănătate. Iar colapsul sistemului de sănătate este o veste proastă pentru oricine are individual nevoie de spital. Într-o țară ulta-individualistă că România cu un guvern semi-negationist și ultra-relaxat, o versiune mult mai infecțioasă este o veste foarte proastă pentru populație.

Datele din Europa confirmă că valul Omicron poate produce mai puține decese și internări la ATI, însă internările au crescut vertiginos chiar și în țările mult mai bine vaccinate că România și pun o presiune uriașă pe sisteme de sănătate mult mai performanțe. Un alt aspect este numărul mare de infectari și internări în rândul copiilor. Școlile nu sunt simple focare, sunt noduri de rețea care conectează grupuri sociale care nu au alte conexiuni între ele.

Chiar și familii care lucrează în izolare de acasă și nu au nici contact social direct cu lumea exterioară, se pot infectă prin intermediul copiilor obligați să meargă fizic în școli infestate de COVID-19. Din punct de vedere al spitalizărilor, Omicron este pentru copii și tineri o varianta mai periculoasă decât Delta, chiar dacă din fericire nu este și mai letală. Așadar faptul că lăsăm virusul să circule nestingherit și să producă de două ori mai multe cazuri decât Delta o să ne producă mari probleme atât pe termen scurt cât și pe termen lung datorită long-covid. Eșecul adoptării certificatului verde și implict eșecul campaniei de vaccinare nu trebuia răsplătit cu relaxare dar nici pedepsit cu "vaccinarea mioritică" (infectare obligatorie în masă)

Văd că mulți au început să creadă politicieni care anunță acum sfârșitul pandemiei chiar înainte de a trece valul 5. Toate aceste mesaje descurajează și mai mult vaccinarea de care avem nevoie să imblanzim varianta Omicron, care e doar cu 25% mai puțîn severă nativ decât Delta. Să nu uităm totuși că aceiași politicieni ne-au mai anunțat odată că s-a terminat pandemia după valul 3-Alpha doar că să fie luați prin surprindere de valul 4-Delta. Pandemia se va termină doar dacă virusul se va plictisi de noi și va pleca sau dacă ne vom plictisi noi de virus și ne vom vaccina. Până atunci, așa cum se vede, în România fiecare val care teoretic a terminat pandemia, a fost urmat practic de un val și mai periculos”, notează Jurma pe rețelele sociale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel