Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ion Iliescu a făcut infarct. Surse
09 oct, 22:06
Ion Iliescu a făcut de fapt infarct, de asta a fost internat vineri, la Terapie Intensivă și ulterior mutat la Secția de Cardiologie de la Spitalul Elias. Surse medicale au explicat pentru DC Medical că fostului președinte i s-a înfundat unul din stenturile pe care le are de peste 12 ani. 
Ion Iliescu a fost operat pe 1 aprilie 2019. Foto: DC News
EXCLUSIV

Vineri, atât managerul spitalului, cât și purtătorul de cuvânt de la SPitalul Elias nu au vrut să confirme infarctul. Ei au anunțat doar că Ion Iliescu „are probleme cardiace, pe fondul bolii cronice de care suferă, și care s-au acutizat” iar în zilele care au urmat, „că evoluția sa este favorabilă”.  

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, care are 89 de ani, a făcut de fapt infarct au explicat surse medicale pentru DC Medical. Acesta s-ar fi declanșat pentru că unul stenturile pe care Ion Iliescu le are s-ar fi înfundat, adică ar fi făcut restenoză. Stenturile i-au fost montate fostului președinte în 2005 (intervenție făcută în România) și în 2007, la Paris. 

Simptomele infarctului

Simptomele infarctului pot fi: Strângere, presiune, constricție, senzația de înjunghiere sau durere continuă, cel mai adesea în centrul pieptului; Durere care se întinde pe umeri, gât sau brațe; Bătăi neregulate sau rapide ale inimii; Transpirație rece sau piele asudată; Amețeală, slăbiciune sau vertij; Dificultăți de respirație; Greață, indigestie și uneori vărsături; Senzația că ai făcut efort fizic sau de stres extrem (epuizare, sfârșeală).
Infractul, însă, poate avea și semne înșelătoare.

Citește și: Mic ghid pentru infarct. Cum îl recunoști și ce faci

Cum și de ce se poate bloca un stent

Un stent este un tub minuscul pe care medicul îl poate introduce într-un vas de sânge blocat pentru a-l menține deschis. Stentul restabilește fluxul de sânge sau alte fluide, în funcție de locul în care este plasat. Stenturile sunt fabricate fie din metal, fie dintr-un soi de material plastic.

Când un stent este plasat într-o arteră, țesut nou crește peste el, până devine foarte asemănător cu căptușeala normală a arterei. Această caracteristică face parte din ceea ce face ca stentul să funcționeze: Permite sângelui să curgă liber prin stent, fără a coagula. Dar, uneori, țesut cicatricial se formează sub țesutul sănătos. Dacă țesutul cicatricial crește suficient de gros, poate provoca restenoza, adică reblocarea arterei, notează experții de la Societatea de Angiografie și intervenții Cardiovasculare din SUA (Society of Cardiovascular Angiography and Interventions).

Restenoza apare de obicei în termen de 3 până la 6 luni de la angioplastie și stentare și este mai probabil să se întâmple cu stenturi metalice decât cu stenturi care sunt acoperite cu medicamente care sunt eliberate lent în timp. Medicamentele acestea opresc creșterea țesutului cicatricial și împiedică acumularea plăcii în interiorul stentului. 

Simptomele restenozei pot include angină, respirație îngreunată sau durere în piept, care apar cu sau fără activitate fizică.

Fostul președinte a mai avut probleme și în primăvară. Pe 1 aprilie anul acesta, Ion Iliescu a mai fost internat și operat. Inițial el venise tot la Spitalul Elias pentru un control de rutină, dar medicii au constatat că starea sa e gravă și l-au transferat la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu. Aici a fost diagnosticat cu pericardită lichidiană și supus unei intervenții chirurgicale.


Ştiri Recomandate

Creier activ: cum să-ți menții creierul tânăr și la vârste înaintate
Fibroza chistică: boala genetică poate da simptome și purtătorilor, care nu fac boala
Acneea și depresia, conexiune stranie care durează doar câțiva ani
5 lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe despre cancerul ovarian
Produse din plante care interacționează cu medicamentele. Ce să eviți
Rujeolă în copilărie, risc crescut pentru o boală pulmonară cumplită la vârstă adultă
Comentarii