Invidia, ce regiune a creierului controlează sentimentul

Neuroni creier
Cercetătorii au descoperit care regiune a creierului controlează comportamentul social precum invidia.

Cât de mult apreciem un obiect este adesea legat de obiectele pe care le au alți oameni. Ați putea dori un obiect care este la modă, dar când toată lumea are acel obiect să nu-l mai doriți. Sau, câștigarea unui prânz gratuit la restaurantul preferat s-ar putea să nu mai pară grozav, dacă o altă persoană din jurul vostru ar câștiga un milion de dolari. Acum, cercetătorii din Japonia au descoperit o regiune a creierului care controlează aceste tipuri de comportamente la maimuțe.

În studiul lor publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, o echipă de cercetători de la Institutele Naționale de Științe Naturale din Okazaki, Japonia arată că atunci când maimuțele cred că alte maimuțe vor fi răsplătite, propriile lor recompense devin mai puțin atrăgătoare. Acest lucru era evidențiat după cantitatea în care maimuțele își lingeau buzele în așteptarea recompensei lor. Echipa a descoperit că maimuțele își lingeau buzele mai mult atunci când preconizau că or să primească o recompensă, dar mai puțin, atunci când anticipau că suarele lor le vor primi în loc.

Experimentul cercetătorilor 

Acest comportament a fost reflectat în creier, după cum explică primul autor Atsushi Noritake, „Am găsit o legătură clară între activitatea creierului în hipotalamusul lateral și comportamentul de lingere a buzelor care reprezenta valoarea subiectivă a recompensei”. Echipa a înregistrat activitate neuronilor în timp ce maimuțele au văzut imagini care indicau șansa ca ele sau o altă maimuță să primească o recompensă. Oamenii de știință au descoperit că pentru unele celule, ratele de ardere au crescut odată cu probabilitatea de a primi recompensa și au scăzut cu probabilitatea ca cealaltă maimuță să obțină recompensa.

Un al doilea experiment a arătat că aceeași regiune a creierului era necesară pentru ca observațiile sociale să afecteze cât de mult au apreciat maimuțele recompensa.

Atunci când oamenii de știință au închis temporar hipotalamusul lateral folosind un medicament inhibitor, comportamentul de lingere a buzelor la maimuțe a fost neschimbat când au anticipat că vor primi recompensa. Cu toate acestea, faptul că cealaltă maimuță urma să primească recompensa nu le-a determinat pe primatele analizate să-și lingă mai puțin buzele.

Acest comportament a fost similar cu ceea ce s-a întâmplat atunci când cealaltă maimuță a fost împiedicată să obțină recompensa sau când ea nu a fost prezentă.

„Fără un hipotalamus lateral funcțional, era ca și cum maimuțele nu ar mai prelucra ceea ce vedeau ca fiind o situație socială”, spune șeful echipei de cercetători, Masaki Isoda. „Astfel, credem că hipotalamusul lateral este necesar pentru modelarea comportamentului social motivat, poate în coordonarea cu alte zone ale creierului, cum ar fi cortexul prefrontal medial”.

 

Sursa, aici. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel