Intervenție complicată: procedură minim invazivă, la un pacient cu traumă oculară
16 sep 2019 / 18:58

Intervenție complicată
O intervenție complicată a fost realizată de către o echipă de medici de la Spitalul Universitar de Urgență București. Pacientul, un tânăr care a suferit o traumă oculară în urma unui accident rutier.

O echipă de medici din cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională a Spitalului Universitar de Urgență București, coordonată de dr. Bogdan Dorobăț a realizat recent o intervenție în cazul unui pacient foarte tânăr care suferise o traumă oculară în urma unui accident rutier. "Pacientul avea o fistulă carotido-cavernoasă directă, adică o spărtură de comunicare între artera și vena din spatele ochiului, care a apărut după un accident rutier, el stând în spate, a dat cu capul de tetieră și și-a lovit și ochiul”, spune dr. Bogdan Dorobăț, medic primar radiodiagnostic.

Simptomatologia pacientului nu era dintre cele mai severe. Vederea nu i-a fost afectată, dar ochiul lui începuse să se umfle. Astfel de cazuri nu au soluție chirurgicală, iar în urma unei angiografii care i s-a făcut, s-a stabilit să ajungă la Compartimentul de Radiologie Intervențională de la SUUB. Tehnica angiografică în faza arterială este cea mai eficientă metodă imagistică în detectarea fistulelor carotido-cavernoase, potrivit informațiilor publicate  pe pagina de socializare  a SUUB.
"Șocul post-traumatic este cel în urma căruia se produc astfel de spărturi la nivelul ochiului și exista potențialul ca vederea să-i fie afectată, în caz extrem putând să apară rupturi și mai mari, ceea ce ar fi fost foarte grav”, adaugă dr Dorobăț.

Echipa medicală de la SUUB a realizat o embolizare de fistulă carotido-cavernoasă. Embolizarea este o tehnică modernă prin care anevrismul (umflătura) este blocat, ruptura fiind închisă cu spirale pentru blocarea comunicării anormale a sângelui. "Am intrat printr-o mică incizie făcută la nivelul piciorului, am «navigat» prin interiorul vaselor de sânge până la nivelul ochiului, cu un cateter și ulterior am închis vasul de sânge cu niște spirale de platină”, precizează dr. Dorobăț.

Procedura a fost realizată prin anestezie, intervenția fiind minim-invazivă. Pacientul a fost externat la scurt timp după intervenție, starea lui fiind foarte bună.
Din echipă au mai făcut parte dr. Alexandra Carp (Radiologie Intervențională), dr. Adela Dimitriade (Radiologie Intervențională) și dr. Cristina Tudor (ATI).

G Ad:

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri