Inteligența artificială, pericol pentru generația tânără. Ramona Popescu: Nu vor fi capabili să facă diferența. Radu Leca: Creează societatea perfectă, fără noi

inteligenta artificiala. FOTO: Freepik @rawpixel.com
Inteligența artificială este periculoasă pentru generațiile tinere, care au crescut cu accesul facil la tehnologie.

Inteligența artificială va avea un impact major asupra tinerilor și copiilor, care au avut acces încă de la vârste fragede la tot ceea ce înseamnă tehnologie, de la telefoanele smart la televizoare, de la televizoarele care se pot conecta la internet până la jocurile pe calculator. Potrivit psihiterapeutului Ramona Dumitru Popescu, o categorie care ar putea ”scăpa” de această dependență de tehnologie este a celor de peste 30 de ani, care în opinia sa, în baza gândirii critice mai pot face diferența între ceea ce este bine și ce este rău.

Pe de altă parte, psihologul Radu Leca este foarte ferm cu privire la modul în care inteligența artificială ne va acapara, puțin câte puțin, pe fiecare dintre noi. 

”Mie mi se pare că totuși este un real pericol pentru tinerii zilelor noastre. Pentru că cei care sunt trecuți de 30 de ani, da, au trăit niște vremuri și atunci ei pot să facă o diferență. Pot să aibă o gândire critică dezvoltată și să analizeze lucrurile și să vadă că totuși nu stă chiar așa cum se prezintă.

Dar tinerii și copiii care au fost crescuți și au fost născuți de fapt cu telefonul în mână și cu și puși direct în fața unui televizor sau al al unui ecran, atunci ei nu vor face, nu vor fi capabili să facă diferența: Ce e bine și ce e rău? Și de ce pentru mine inteligența artificială este dezastruoasă”, a declarat psihoterapeutul comportamental Ramona Dumitru Popescu în cadrul emisiunii Ultrapsihologie privind  impactul inteligenței artificiale asupra oamenilor.

Vezi și: Mâncatul emoțional, șapte activități care te ajută să scapi de asta. Cori Grămescu: Toate aceste rădăcini ale răului pot fi tăiate. Pierdem timp și energie

Umanitatea, o societate de consum

În acest sens, psihologul Radu Leca se întreabă câți dintre oameni își vor da seama, în următorii 5 ani, de pericolul expunerii la inteligența artificială, dar și cu lipsa emoțiilor de care poate da dovadă ceea ce pare să acapareze atenția unei importante părți a populației.

”Eu văd așa cumva s-a lucrat din umbră o perioadă de niște ani sau zeci de ani, s-a pregătit terenul și acum a venit și a pus pe masă Inteligența Artificială”, a explicat Ramona Dumitru Popescu, subliniind că populația a fost pregătită pentru asta, prin accesul foarte tehnologia modernă, ce în urmă cu ani era doar în filmele Science-Fiction.

”Noi am fost pregătiți de exemplu pentru telefoanele mobile din secunda unu când au apărut walkie-talkie, prin anii 1980, când ne uitam în filme și era stația de emisie-recepție. (...) Lucrurile sunt foarte clare. Noi avem de-a face cu o civilizație care funcționează după reguli care țin de consumerism. Ce cumperi, de la cine, când și cum?

Cu cât ești mai bine pregătit pentru cea mai grozavă pereche de de blugi, pentru cea mai grozavă pereche de de adidași, pentru cea mai minunată mașină care consumă puțin și atunci când se schimbi bateriile mai bine îți iei o casă nouă, pentru cele mai grozave haine, pentru cea mai bună mâncare bio, tot e cu pentru cel mai bun. Tu atunci vei scoate mai repede banii din buzunar și nu va conta ce cumperi, cât cumperi, ci va conta să cumperi.

Vezi și: Elena a primit diagnosticul de cancer la 35 de ani, pe 8 Martie, și s-a operat de ziua fiicei sale: Am murit de câteva ori. Medicul mi-a zis - Tu ar trebui să fii la Untold, nu aici!

Modul de tratare a noastră, ca și umani, diferă de la o societate la alta. În funcție de puterea societății, oamenii respectivi primesc hrană mai bună.

De aici diferențele de calitate, apă mai bună, de aici diferențele de calitate și conținut, haine mai bune, de aici diferența de calitate, conținut și cantitate.

Și tu stai și aștepți să fii ajutat să ajungi la un standard la care nici măcar nu ai visat. (...)

Comunismul pe noi ne-a ținut închiși ca într-o capsulă a timpului. În 1991, când am văzut prima pereche de jeans prespălați turcești, am crezut că l-am apucat pe D-zeu de picior de ambele picioare.

Când am văzut primul aparat făcut de Nokia, telefonul mobil, am crezut că sunt cel mai grozav. Sistemul nostru de alegeri a fost permanent perturbat. Au gândit comuniști în locul nostru, au gândit mai întâi regaliști în locul nostru, după care au gândit legionarii în locul nostru. După care au gândit comuniștii în locul nostru. Și ce să vezi, noi n-am mai gândit singuri de 30 de ani.

Și atunci o structură socială care se dezice de cea mai importantă bază, denumită decizie, nu are cum să evolueze în comparație cu toate celelalte nații ce în jurul nostru au evoluat.

Noi ne îmbrăcam partenerii și copiii după celebrele cataloage germane denumite Neckermann, că ce vedeam noi acolo.

Modul acesta de slalom, pe care noi l-am făcut prin istorie și educație, astăzi se vede, fiindcă în această parte de Europa de Est se vând bilete cu 850 de lei la un spectacol numit dezvoltare personală, făcut de un special care are o imagine bună, pe net ți în afara lui, cu un discurs care te convinge că este real.

Tipul de manipulare la care noi suntem supuși îl avem în viața de familie, în tot ceea ce înseamnă tipuri de mirosuri pe care le avem de cumpărat, de la mâncare, la parfum, la haine. Fiecare magazin de la Mall miroase altfel, fiindcă fiecare brand și-a luat mirosul lui.

Inteligența artificială vine, le combină pe toate și creează societatea perfectă, fără noi, noi suntem erori”, a spus Radu Leca. 

Vezi și: Inteligența artificială, utilă sau nocivă. Radu Leca, avertisment: Se va duce către ideea de puritate genetică

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel