Insomnia: cauze, remedii. Cum știi dacă suferi de insomnie și de ce tip: Te uiți la ceas - e 12, mai am șase ore până mă trezesc, este 1 și mai am 5 ore până mă trezesc, te agită


insomnia cauze remedii cum stii daca suferi. FOTO: Freepik @macniak
Insomnia afectează o mare parte din populație, femeile sunt cu 40% mai predispuse decât bărbații. Care sunt cauzele tulburării de somn și în ce constă ”igiena somnului”.

Insomnia este imposibilitatea de a dormi sau de a menține somnul pentru cel puțin trei zile pe săptămână pentru mai multe săptămâni la rând, iar femeile sunt cu 40% mai predispuse să sufere de insomnie în comparație cu bărbații.

Mai mult decât atât, femeile au un risc mai mare de apariție a tulburărilor psihoemoționale, precum anxietatea și depresia, decât bărbații, aceste afecțiuni fiind asociate cu insomnia.

”Faptul că nu dormim o noapte sau că dormim mai puțin într-o noapte nu înseamnă că este insomnie neapărat”, a explicat dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL, somnolog, la Vorbește lumea de la Pro Tv.

Vezi și: Accidentul vascular cerebral, factori de risc modificabili. La ce trebuie să fiți atenți. Cercetător: Riscul de AVC poate diferi în funcție de vârstă

Insomnia, tipuri și cauze

Potrivit medicului, există mai multe tipuri de insomnie:

- insomnia de inducție, care este cea mai frecventă și care reprezintă ”imposibilitatea de a adormi. Nu putem să adormim până la 3 sau 4 dimineața sau deloc, în unele situații mai rare”.

- insomnia de menținere, ”la care adormim la o oră decentă, dar ne trezim fie foarte devreme, fie de foarte multe ori pe noapte și după aceea ne este foarte greu să adormim”, a mai spus somnologul.

Dintre cauzele care duc la insomnie, ”cel mai frecvent, la momentul acesta, este stresul, urmat de tulburările psihologice, care sunt asociate stresului”, a mai spus medicul, subliniind că insomnia acută este cea care se manifestă pe perioade mai lungi, de la câteva săptămâni până la 1-2 luni. 

De asemenea, o situație foarte des întâlnită este cea în care ”pentru că nu putem să adormim la o oră pe care ne-o propunem, apoi începem să ne stresăm că nu adormim. Și ne uităm la ceas: Este 12, mai am șase ore până mă trezesc, este 1 și mai am 6 ore până mă trezesc și tot așa, iar lucrul acesta ne agită și mai tare și atunci, din nou, nu putem să adormim.

Cel mai bun lucru ar fi, dacă nu putem să adormim după ce am încercat o oră să ne apucăm să facem altceva.

Adică să ne ridicăm din pat, să nu ne mai stresăm că nu putem să adormim și să facem altceva, care merge o dată sau de două ori pe săptămână.

Dacă se întâmplă în fiecare zi, atunci deja este o problemă”, a mai spus medicul.

Alte cauze care pot duce la insomnie includ:

- călătoriile și lucrul în ture, situații în care ritmul circadian, ceasul intern, este dat peste cap și cu greu ne găsim ritmul de somn

- o rutină a somnului precară, utilizarea dispozitivelor electronice până foarte aproape de ora de culcare, fapt ce interferează cu ciclul somnului

- mese copioase seara

- probleme de respirație, apnee în somn, care determină atât somn întrerupt, cât și oboseală la trezire. În acest caz este necesară o vizită la un specialist ORL, care să ajute în rezolvarea acestei situații

- consumul de cafea, țigări și alcool seara. Aceste sunt neurostimulente, iar consumul lor după amiază târziu sau seara pot să vă țină treji până târziu în noapte

- diferite afecțiuni specifice vârstei, care pot interfera cu somnul

- medicația, arată MayoClinic.

Potrivit medicului, incidența insomniei la copii este mai rară, iar tulburarea de somn poate să instaleze este ”în perioada în care care poate să apară și stresul. Adică de la școală, puțin după școală, în vârsta adolescenței și puțin după”, a mai spus somnologul.

Vezi și: 5 motive pentru care femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații. Peste 60% dintre femei și bărbați nu dorm cât trebuie

Insomnia, prevenție și tratament

În ceea ce privește prevenirea și tratarea somnului, medicul afirmă că există câteva reguli de bază, cunoscute ca ”igiena somnului”, și care reprezintă, în fapt, pregătirea organismului și a creierului pentru somn.

”Este vorba de lucruri pe care le facem în timpul zilei și nu atunci când încercăm să adormim și mai ales în ultimele ore ale zilei, după amiază, când ar trebui să luăm în considerare și faptul că urmează să dormim la un moment dat.

 Ar trebui să avem o rutină de somn, care să fie consecventă în toate zilele săptămânii, adică să adormim la aceeași oră și să ne trezim la aceeași oră și fără să facem variații foarte mari de la o zi la alta, pentru că după o anumită perioadă, creierul nostru se obișnuiește cu această rutină și atunci putem să adormim mai ușor și să ne trezim mai ușor, atunci când este cazul”, a mai spus medicul.

Mai mult decât atât, un alt aspect important legat de igiena somnului vizează ”detașarea de problemele de la serviciu. Ar trebui, pe cât posibil, să ne detașăm. Sunt foarte mulți cei care lucrează până la ora 9 seara, iar la ora 9,30 sau la 10 vor să adoarmă. Ceea ce este greu, pentru că în momentul acela creierul este foarte stimulat de ceea ce am făcut până atunci, ne gândim în contiunare la asta, așa că ar trebui să luăm o pauză.

Ar trebui ca dacă terminăm treaba la 8, până la ora 10 să facem complet altceva, să citim o carte, să ne relaxăm, să ne uităm la un film, să ascultăm muzică., să facem ceva care să ne relaxeze creierul și să nu lucrăm până în momentul până când vrem să adormim”, a continuat medicul.

De asemenea, masa de seară, care trebuie să fie una ușoară, fără alimente neurostimulente, este o altă parte importantă din rutina somnului. Există ceaiuri, dar și alte băuturi care pot stimula starea de somn și care pot să fie eficiente, printre acestea aflându-se ceaiul de tarhon, ceaiul de banană, ceaiul de mușețel, ceaiul de valeriană, ceaiul de lavandă, ceaiul de floarea pasiunii, laptele cu miere sau chefirul.

În cazul în care nu se poate remedia insomnia, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, pacienții trebuie să apeleze la ajutor de specialitate, deoarece se poate ajunge în situații ce le pot pune în pericol, nu doar sănătatea fizică, ci și pe cea psihică.

Specialiștii în somn recomandă între 7 și 9 ore de somn odihnitor. În opinia sa, ”somnul odihnitor este cel care ne permite să ne efectuăm activitățile de zi cu zi, fără să ne simțim obosiți. După ce am dormit noi, 7-8 ore, să ne trezim odihniți și să avem energie pentru toată durata zile”.

Vezi și: Fatfobia, batjocorirea aspectului fizic. Cum ne face frica de grăsime să mâncăm: Poți să fii gras și să ai o stare de sănătate bună sau poți să fii slab și să ai o stare de sănătate precară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel