Injecțiile cu toxină botulinică contrafăcută, investigații. Riscurile sunt majore

botox - FOTO: Freepik
Tratamentele de înfrumusețare pot avea riscuri mortale. Pot duce inclusiv la deces.

Injecțiile cu toxină botulinică-botox au provocat mai multe spitalizări, inclusiv la terapie intensivă, fapt care provoacă îngrijorare în rândul medicilor. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a demarat o serie de investigații în legătură cu o serie de boli severe asociate cu injecții suspecte de neurotoxină botulinică (BoNT) contrafăcută.

Rapoartele apărute în martie 2024 au evidențiat cazuri în care șapte femei din Tennessee și New York City au fost afectate, cu consecințe alarmante: patru au necesitat spitalizare, inclusiv două în terapie intensivă, deși, fericit, niciuna nu a necesitat intubație.

Injecții contrafăcute

Publicat în raportul Săptămânal de Morbiditate și Mortalitate la data de 11 iulie 2024, CDC a detaliat că în Tennessee au fost identificate injecții de BoNT contrafăcut, în timp ce informațiile specifice despre produs în cazurile din New York City au rămas neclare. Un aspect remarcabil este faptul că cel puțin o pacientă a plătit sub costul de achiziție en-gros în SUA pentru produsul respectiv, iar altă persoană l-a procurat din străinătate, alimentând preocupări semnificative privind autenticitatea și siguranța substanțelor utilizate.

Avertismentul CDC subliniază riscurile extinse asociate cu administrarea de BoNT în afara mediilor medicale sau de practicanți neautorizați. În aprilie 2024, agenția a emis o alertă privind reacțiile grave raportate de 22 de persoane din 11 state, după proceduri similare desfășurate în locații non-sanitare precum locuințe private și spa-uri.

În ultimul raport, vârsta mediană a persoanelor afectate a fost de 48 de ani, iar simptomele au inclus ptosis, gură uscată, disfagie, dificultăți respiratorii și slăbiciune au fost observate în perioada 23 februarie - 7 martie 2024, potrivit Medscape.

Vezi și: Trei noi subtipuri de Parkinson, identificate cu ajutorul Inteligenței Artificiale

Ingrediente nocive

Botox - FOTO: Freepik@Flowo

Cercetătorii au evidențiat posibile cauze pentru aceste evenimente adverse, incluzând potențiala putere sau compoziție a BoNT contrafăcut, cu sugestia că aceste produse ilicite ar putea conține ingrediente nocive sau concentrații mai mari ale neurotoxinei în sine.

"Această investigație nu a stabilit motivul pentru care aceste boli au apărut după injecțiile cosmetice cu BoNT. Sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege pe deplin spectrul clinic al efectelor, inclusiv severitatea simptomelor observate", arată raportul.

Vezi și: Rolul nebănuit al ispitelor de la Insula Iubirii. Radu Leca: Societatea se îndreaptă cu multă putere spre "tricuplu"

Recomandări

CDC recomandă acțiuni imediate pentru cazurile suspecte de botulism sistemic, sfătuind furnizorii de servicii medicale să contacteze departamentele locale sau statale de sănătate pentru consultații și pentru a solicita eliberarea de antitoxină.

Pe măsură ce autoritățile continuă să investigheze aceste incidente, publicul este îndemnat să prioritizeze siguranța, să solicite tratamente BoNT exclusiv de la profesioniști medicali autorizați, utilizând produse aprobate de FDA și respectând strict dozele recomandate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel