Îngrijorarea lumii medicale în cazul hepatitei ”misterioase”. Dr. Craiu: Creșterea rapidă și severitatea

ingrijorarea lumii medicale. FOTO Pexels @ EVG Kowalievska
Medicul Mihai Craiu a atras atenția cu privire la semnele pe care trebuie să le urmărească părinții, în cazul noului tip de hepatită, afirmând că aceasta nu este transmisibilă, ”deocamdată”. 

”Datele pe care le avem din Marea Britanie, unde există cel mai mare grup de copii raportați într-o singură țară, ne spun că un sfert dintre aceștia aveau febră, restul nu. Deci nu putem să spunem că nu au deloc, cu alte cuvinte, dacă  un copil este febril nu putem să excludem asta hepatită.

Întorcându-ne la semnele de boală, cel mai ușor de recunoscut de către părinți ar fi culoarea galbenă a pielii și a ochilor. Asta este foarte evident și nu este ca o simplă paloare, este pur și simplu galben, galben ca o lămâie, ușor de recunoscut. Dacă la această culoare se asociază dureri abdominale, grețuri și vărsături, eventual și diaree, tabloul clinic este foarte foarte sugestiv, de hepatită, iar urinile închise la culoare și scaunele foarte deschise la culoare, aproape că o confirmă”, a explicat medicul Mihai Craiu, la Digi FM.

Analizele recomandate, cele pentru confirmarea hepatitei. ”O analiză ieftină, rapidă și care poate fi făcută în orice spital din România”

Cât privește seria de analize pentru o confirmare clară a acestei forme de hepatită, medicul Craiu a subliniat că primele sunt chiar testele pentru confirmarea hepatitei.

”Emoțiile sunt foarte mari. Am avut o serie întreagă de părinți îngrijorați care au venit să solicite în mod imperios investigații pentru hepatită. Trebuie spus că prin definiția de caz, acest tip particular de hepatită trebuie să aibă o modificare a transaminazelor, enzimele hepatice care pot fi determinate printr-o analiză ieftină, rapidă și care poate fi făcută în orice spital din România, care aduce rezultate  foarte rapide, în câteva zeci de minute, iar părinții află dacă este hepatită acută. Valoarea transaminazelor trebuie să fie de peste 500 de unități internaționale la litru, adică foarte mare.

După aceea, ca să te încadrezi în suspiciunea de caz ar trebui ca pacientul să aibă vârsta până în 10 ani și să nu ai niciunul dintre virusurile hepatitice cunoscute, de la A până la E, implicate în producerea acestui scenariu de boală acută a ficatului”, mai spus medicul.

Îngrijorarea lumii medicale, creșterea rapidă a numărului de cazuri 

De asemenea, acesta a explicat care este cauza îngrijorării în lumea medicală, în contextul în care este vorba de un număr mic de cazuri, până în 200 la o populație de aproape 7 miliarde de oameni.

”Îngrijorarea vine din mai multe zone. În primul rând din faptul că numărul este într-o oarecare creștere rapidă, în sensul că ultimul update, de ieri, vorbește de 190 de cazuri, și că 10% din aceste cazuri au evoluat atât de dramatic încât au ajuns la transplant hepatic. Trebuie spus că hepatita este o boală comună a copiilor și a adolescenților, mai ales în țările unde nu există apă curentă și măsuri de igienă obișnuite, vorbim de milioane de cazuri de hepatită în lume, în fiecare an.

Problema cu acest tip de hepatită, de care nu știm dacă este produs de o infecție, este severitatea. Experții s-au speriat și primul semnal a venit din Scoția, unde autoritățile de sănătate publică au constatat în primele 2 luni ale acestui an că au avut atâtea cazuri de hepatită fulminantă și transplanturi hepatice, cât nu erau în ultimii ani înainte de pandemie, într-un an întreg”,  a mai spus dr. Craiu.

Noul tip de hepatită nu se transmite, ”deocamdată”

Legat de transmisibilitatea acestui tip de hepatită, medicul a afirmat că ”nu, deocamdată”, venind și cu argumente care să îi susțină această afirmație. ”Autoritățile de sănătate publică sunt reținute în a face afirmații categorice și asta este foarte bine. Până acum nu există nicio dovadă că s-ar transmite pe calea aerului sau să se împrăștie cu ușurință. Iar această afirmație a mea vine din faptul că autoritățile britanice, care au analizat toți colegii de clasă ai copiilor bolnavi și rudele de acasă nu au găsit niciun caz secundar. Asta, cu amendamentul că incubația hepatitei acute, de mâini murdare, de tip A, este de 28 de zile. Încă suntem la începutul fenomenului, dar cel mai plauzibil este că nu se transmite cu ușurință”, a mai spus medicul, în același timp a făcut un apel către părinții din România, ca ”deocamdată să așteptăm vești sigure, să nu dăm în emoții mai mari”.

De asemenea, medicul Craiu a subliniat că este mai prudent să îi învățăm pe copii să se spele mai bine pe mâini, să nu mănânce după alți copii și să spele foarte bine legumele și fructele. ”Adică să facem ceea ce trebuia și înainte”, a concluzionat medicul.

Vezi și: Irinel Popescu, ipoteză SUMBRĂ despre hepatita "misterioasă": S-ar putea ajunge la epidemie. Aceste boli fulminante ajung la transplant hepatic

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel