Îngrijirea pacienților cu Alzheimer. Dr. Dafin Mureșanu: Stăm foarte rău în România

ingrijirea pacientilor cu alzheimer FOTO: Unsplash @marcelo leal
EXCLUSIV
Dr. Dafin Mureșanu a făcut declarații, în exclusivitate, cu privire la situația pacienților cu Alzheimer din România. 

Dr. Dafin Mureșanu ne-a dezvăluit, în exclusivitate pentru DC Medical, despre importanța recuperării și îngrijirii pacienților cu boala Alzheimer: „în primul rând aș dori să vă spun că, într-adevăr, elementele de îngrijire și mediul de are un bolnav cu patologie de acest tip sunt fundamentale. Dincolo de tratamentul farmacologic, care are importanța lui, există un tratament de recuperare”.

Tipuri de terapii

„Este așa numită terapie cognitivă și emoțională, care are rezultate promițătoare și care încetinește evoluția bolii. Știm foarte bine că acel exemplu clasic, faptul că o persoană care are activitate cognitivă susținută va avea un declin cognitiv, chiar și în condițiile unor boli degenerative, mai lin.

Dacă citești măcar ziarul în fiecare zi ai o șansă de declin mai mică, decât dacă ești inactiv din punct de vedere al expunerii la stimulul simbolic", adaugă Dr. Mureșanu.

Îngrijirea specializată

Îngrijirea specializată joacă un rol extrem de important în boala Alzheimer, fapt afirmat și de către Dr. Mureșanu: "tulburarea aceasta poate fi relativ bine controlată, de aici nevoia de îngrijire profesionistă, în centre profesioniste, de către oameni profesioniști, de către oameni dedicați și într-un mediu emoțional favorabil. Toate condițiile acestea sunt absolut necesare îngrijirii și recuperării a tulburării cognitiv-emoționale la bolnavi.”

Situația în România

Din păcate, Dr. Mureșanu afirmă că, „în România noi avem provocări uriașe din acest punct de vedere și aș porni de la înțelesul conceptului de recuperare".

Recuperarea în boala Alzheimer are o importanță deosebită și nu este la fel cu cea din alte boli: „neurorecuperarea, adică recuperarea tulburărilor ca urmare a patologiilor a sistemului nervos central și periferic este diferită față de recuperarea unui deficit motor în urma instalării unei proteze de șold sau a unei fracturi”, spune Dr. Mureșanu.

Ce ne lipsește?

Președintele Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare este de părere că „e imposibil să realizezi o bună recuperare în patologia neurologică fără abordarea interdisciplinară”, iar în România, „în primul rând nouă ne lipsește această integrare. În străinătate există”.

La capitolul organizare, România primește din nou o "bilă neagră" și, după cum spune și Dr. Mureșanu, "din punctul de vedere al organizării noi stăm foarte rău în România, stăm foarte rău cu continuarea de exemplu...Nu avem un sistem de preluare a pacienților și continuare a tratamentului după gestionarea situațiilor acute. Foarte puține centre au capacitatea să trateze în continuitate”.

Cu toate acestea, există deja demersuri pentru îmbunătățirea situației: „încercăm să aducem recuperările în zona competenței care să descrie cine ce face și cum trebuie făcută această neurorecuperare. Neurorecuperarea este una dintre cele mai importante mijloace de tratament", ne împărtășește Dr. Mureșanu.

Vezi și: Legătura dintre emoții și Boala Alzheimer. Dr. Dafin Mureșanu: Componenta emoțională este fundamentală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel