Înghețata poate fi inamicul corpului tău în zilele de vară. Ce se întâmplă dacă mănânci înghețată în fiecare zi

inghetata foto:freepik@nakaridore
Înghețata poate fi inamicul corpului tău în zilele de vară. Ce efecte poate aduce consumul zilnic de înghețată asupra organismului

Înghețata pare a fi desertul răcoritor perfect pentru o zi de vară călduroasă. Sau poate fi gustarea potrivită pentru a încheia ziua într-o notă pozitivă. Dar este înghețata un aliment pe care îl poți mânca în fiecare zi? Sau ar trebui să fie savurată doar un ocazional?

Vezi și: 10 alimente care asigură nivelul de serotonină din creier. Pot avea beneficii uimitoare asupra organismului

O cupă de înghețată îți poate încânta papilele gustative, mai ales în sezonul cald, dar modul în care acest desert afectează restul corpului tău te poate face să reconsideri obiceiul de a o mânca în fiecare zi. 

1. Înghețata este o sursă de vitamine și minerale, dar o mai mare sursă de zahăr

Înghețata conține câțiva nutrienți importanți, cum ar fi calciu, vitamina D și vitamina A. Cu toate acestea, cantitatea acestor nutrienți din înghețată este mică și este însoțită de o cantitate mai mare de grăsimi și zahăr adăugat. Deci, micul tău răsfăț îți poate oferi un anumit beneficiu nutrițional, dar nu ar trebui să depinzi de el pentru a obține doza zilnică necesară de nutrienți și vitamine.

2. S-ar putea să ai o scădere bruscă a zahărului din sânge

Dacă mănânci o porție rezonabilă de înghețată, carbohidrații și zahărul adăugat pot cauza o creștere modestă a zahărului din sânge. Dar dacă mănânci o porție generoasă de cel puțin trei cupe de înghețată cu multe adaosuri dulci, vei depăși cu mult recomandarea zilnică pentru consumul de zahăr adăugat (25 de grame pentru femei și 36 de grame pentru bărbați). Pentru a evita acest lucru, bucură-te de o cupă mică de înghețată și evită adaosurile dulci.

3. Consumul în exces poate crește riscul afecțiunilor și al bolilor cronice

Experții recomandă să consumi alimente care conțin zahăr adăugat și grăsimi saturate, cum ar fi înghețata, într-un mod moderat și conștient. În exces, aceste alimente pot înlocui alegerile nutritive din dieta ta și pot crește riscul apariției unor afecțiuni cronice, cum ar fi boala cardiacă, colesterolul ridicat, obezitatea și diabetul în timp.

Cu toate acestea, înghețata poate îmbunătăți dispoziția. Înghețata poate provoca o creștere temporară a dispoziției. Acest lucru se datorează faptului că "centrul de bunăstare" al creierului tău se aprinde atunci când mănânci un aliment preferat. Mâncatul de înghețată este, de asemenea, o activitate care încântă papilele gustative vara, care aduce aminte de vremurile trecute și poate aduce un zâmbet pe fața ta. 

Înainte de a savura o cupă de înghețată, asigură-te că faci din asta o plăcere ocazională, nu un obicei zilnic.

Pentru a transforma înghețata într-o opțiune mai sănătoasă, alege fructe proaspete de pădure, nuci tocate, semințe de chia, banane, ananas sau cereale integrale crocante. Aceste ingrediente nu doar că vor adăuga gust și textură, dar vor îmbunătăți și conținutul de vitamine, minerale și fibre al desertului tău. Unele pot adăuga chiar și o mică cantitate de proteine pe bază de plante.

Vezi și: De ce să mănânci pepene verde. Ce efecte are consumul de lubeniță pentru organism

Iată câteva alternative mai sănătoase și răcoritoare pe care le poți consuma zilnic, în locul înghețatei:

- Fructe congelate zără Zahăr adăugat

 Amestecă fructe de sezon într-un blender, toarnă în forme de înghețată (sau în pahare de plastic cu un băț de înghețată) și congelează-le pentru a obține o înghețată din fructe, fără zahăr adăugat.

- Înghețată din banane 

Pune bananele bine coapte și congelate într-un robot de bucătărie sau blender puternic până devine o compoziție cremoasă. Savurează ca atare sau adaugă fructe sau nuci deasupra.

Vezi și: Energizantele distrug organismul tinerilor, dacă sunt consumate când nu trebuie. Mihail Pautov: Pentru un copil de 15 ani, este otravă pură și poate fi fatal!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel