Infertilitatea masculină: cauze, simptome, diagnostic și tratament

Bărbat
EXCLUSIV
Dr. Konstantinos Vakalidis, reputat urolog, explică EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, cum apare intertilitatea masculină, care sunt cauzele ș simptomele ei, cum se pune diagnosticul și cum se  tratează. 

DC Medical: De ce și cum apare infertilitatea masculină? Ce poate provoca infertilitatea masculină (medicamente, chimicale, steroizi, radiații etc.)

Dr. Konstantinos VAKALIDIS: Infertilitatea masculină este un termen folosit în situația în care un bărbat nu reușește să lase o femeie fertilă însărcinată după cel puțin 1 an de încercări (contact sexual neprotejat), afectând un procent de aproximativ 7% dintre bărbați și 40-50% dintre cuplurile desemnate infertile.

Procesul de reproducere naturală masculină depinde de: prezența unor spermatozoizi sănătoși care să fertilizeze ovulul și o erecție și ejaculare sănătoasă pentru că spermatozoizii să ajungă la ovul. 

Atunci când apar probleme cu oricare dintre aceste aspecte, este vorba despre infertilitate masculină. Principalele cauze pentru apariția să sunt: probleme cu spermatozoizii (care țin de morfologie / de mobilitate sau un număr insuficient) cauzate de diverse infecții sau boli inflamatorii, probleme hormonale sau imunitare, factori de mediu (de exemplu, expunerea testiculelor la temperaturi ridicate) și de viață (aici se includ abuzul de alcool și tutun, de droguri, steroizi, expunerea la toxine), boli genetice, probleme structurale (cea mai des întâlnită problema structurală este varicocelul – inflamația venelor care drenează testiculul). Alți factori implicați în infertilitate sunt disfuncția erectilă sau ejacularea prematură, boli cronice (inclusiv cancer), dar și diverse intervenții chirurgicale sau administrarea diverselor medicamente.

DC Medical: Are simptome sau descoperim la analize și numai atunci când nu reușim să obținem o sarcină?

Dr. Konstantinos VAKALIDIS: În marea majoritate a cazurilor infertilitatea masculină nu implică prezența unor simptome evidente. Există însă situații în care pot apărea probleme cu funcția sexuală, respectiv ejaculare dificilă, cantitate redusă de spermă, libido scăzut, disfuncție erectilă. De asemenea, sunt afecțiuni care determină apariția unei inflamații/nodul în regiunea testiculară, precum și ginecomastie (specifică sindromului Kliefelter), absența părului facial sau corporal, număr redus de spermatozoizi (vizibil în urmă unei spermorame), testicule de mărime mică și consistență dură.

DC Medical: Sunt bărbații reticenți să verifice dacă au probleme de infertilitate?

Dr. Konstantinos VAKALIDIS: Este adevărat că nu de puține ori bărbații ajung la cabinetul medicului urolog îndemnați de partenere/soții. Însă mă bucur să observ că tot mai des aceștia vin din proprie inițiativă, fie că urmare a unei probleme de sănătate preexistente, fie pentru că își doresc să își întemeieze o familie și vor să fie pregătiți din toate punctele de vedere, mai ales din cel al stării de sănătate.

DC Medical: Cum se pune diagnosticul?

Dr. Konstantinos VAKALIDIS: Diagnosticul se realizează de către un medic urolog specialist în infertilitate masculină sau de un androlog. Acesta va efectua o examinare fizică și va evalua istoricul medical al pacientului (sunt importante de menționat eventuale boli ereditare, traume, intervenții chirurgicale, medicație urmată). De asemenea, în marea majoritate a cazurilor este necesară o spermogramă, o analiză a spermei, care presupune prelevarea a cel puțin  2 mostre în zile diferite.

Sperma bărbatului este analizată în laborator urmărind numărul de spermatozoizi, dar și mobilitatea și forma acestora, cantitatea, uniformitatea și aciditatea spermei. De asemenea, pot fi indicate teste de sânge, de obicei hormonale, precum și teste genetice (când se suspectează defecte cromozomiale) sau investigații imagistice (ecografii ale testiculelor/sistemului reproducător masculin). Nu în ultimul rând, poate fi indicată biopsia testiculară, dacă spermograma indică absența spermatozoizilor (azoospermie), care presupune excizia unei bucăți de țesut din testicul și examinarea să microscopică pentru a identifica spermatozoizi viabili.

DC Medical: Cum se tratează infertilitatea masculină? Este ea vindecabilă și dacă da, în ce măsură?

Dr. Konstantinos VAKALIDIS: Tratamentul infertilității masculine este diferit în funcție de cauză. În situațiile în care cauza nu este cunoscută, medicul poate recomanda schimbări în stilul de viață, suplimente alimentare, precum și investigarea partenerei.

Tratamentul poate să fie reprezentat de medicație, precum antibiotice sau terapie de substituție hormonală sau intervenție chirurgicală (cum se întâmplă în cazul varicocelului). De asemenea, când niciun fel de tratament nu este de ajutor, se impun tehnici de producere asistată, precum inseminare intrauterină, fertilizare in vitro, injecție intracitoplasmatică a spermei. 

Pentru a extrage spermatozoizi în scopul utilizării în cadrul acestor proceduri, medicul poate efectua următoarele: extracție testiculară de spermatozoizi (TESE), micro-TESE (o formă mai rafinată a TESE care presupune un grad redus de complicații, leziuni testiculare și recuperare rapidă – are și cea mai mare rată de prelevare de spermatozoizi viabili, respectiv 60%), aspirația spermei din testicule prin utilizarea unor ace foarte fine (TESA sau TEFNA), aspirație percutană epididimală de spermatozoizi (PESA) și aspirație microchirurgicală de spermatozoizi din epididim (MESA).  

DC Medical: Cum se poate obține o sarcină atunci când calitatea spermatozoizilor nu este tocmai bună?

Dr. Konstantinos VAKALIDIS: În situațiile în care calitatea spermatozoizilor nu este bună, fie există probleme de morfologie, fie de mobilitate, se încearcă în primul rând creșterea calității acestora cu suplimente alimentare, antioxidanți și apoi restul tratamentelor pe care le-am menționat mai sus.

DC Medical: Care sunt lucrurile pe care NU trebuie să le facă bărbații pentru a nu le afecta fertilitatea, ce sfaturi de prevenție le dați? 

Dr. Konstantinos VAKALIDIS: Sfătuiesc întotdeauna pacienții să aibă grijă de starea lor de sănătate, nu doar când își doresc să devină părinți. Să consume o alimentație sănătoasă, să aibă un stil de viață echilibrat, fără excese (în special tutun, alcool și droguri), să nu se expună la temperaturi ridicate care pot afecta calitatea spermei și, mai ales, să meargă regulat la medicul specialist. 

Consultațiile medicale de urologie trebuie să facă parte din rutina oricărui bărbat pentru că este întotdeauna mai ușor să previi decât să tratezi. Și pentru că există o mulțime de afecțiuni problematice, le recomand pacienților mei să facă cât mai devreme testele și investigațiile necesare pentru că odată cu trecerea timpului acestea se pot agrava și pot cauza, nu de puține ori, infertilitatea.

Dr. Konstantinos VAKALIDIS este Doctor în științe medicale, este medic specialist Urologie și deține competențe în ultrasonografie generală, laparoscopie și tehnici chirurgicale neinvazive de tratare a bolilor sistemului urogenital. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel