Infecțiile urinare, complicații și factori favorizanți: medicul urolog Gheorghe Niță explică

Cancer
EXCLUSIV
Dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog a vorbit la emisiunea Dicționar Medical care sunt complicațiile și factorii favorizanți ai infecțiilor urinare.  

Medicul urolog Gheorghe Niță, medic primar urolog și doctor în științe medicale, a explicat la Dicționar Medical care sunt factorii favorizanți și formele grave ale acestui tip de infecții.

„Termenul de „infecții urinare” este unul mai general. Infecțiile urinare pot cuprinde vezica urinară, vorbim de această cistită frecvent întâlnită la femei, se pot localiza la nivelul prostatei la bărbați, adică se pot duce oriunde la nivelul aparatului urogenital. Sau, mai grav, pot urca către rinichi și pot da ceea ce se numește pielonefrită, adică infecții localizate la nivelul rinichilor.

Factorul favorizant pentru cistite e consumul inadecvat de lichide. Pentru infecțiile la nivelul prostatei, de exemplu, pot fi chiar și infecții cu transmitere sexuală care pot merge către prostată. Pentru cele de la rinichi, pot fi ca și cauze, fie o malformație, adică prezența unui calcul de exemplu, sau prezența unei ștrangulări a canalului urinar, favorizând infecțiile, fiindcă staza favorizează infecțiile.

Poate fi o infecție la nivelul rinichiului prin transmiterea prin sânge a unei infecții de altundeva: de exemplu poate să apară un abces renal prin transmiterea unui abces de la nivelul unui dinte, iar pe cale hematogenă, microbii se pot crampona la nivelul rinichiului, deci cauzele infecțiilor pot fi multiple”, a explicat el.

„Infecțiile cele mai banale sunt cele la nivelul vezicii urinare, așa numitele cistite: și aici principala cauză este consumul inadecvat de lichide, dar și expunerea la frig și umezeală pot fi factori favorizanți, pentru că duc la o congestie locală și favorizează apariția infecțiilor. Dar nu e doar asta”, a mai spus el la Dicționar Medical.

Mai multe detalii pe acest subiect găsiți în materialul video atașat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel