Infecțiile comune pot contribui la declinul cognitiv și la riscul de demență. Cum ne protejăm pe termen lung

infectii declin cognitiv Foto: Freepik @Design Boundary
Un nou studiu asociază infecțiile comune cu riscul crescut de demență, sugerând că acestea contribuie la pierderea de volum cerebral și pot influența declinul cognitiv.

Vezi și: 10 cele mai sănătoase legume rădăcinoase. Cum să incluzi aceste superalimente în mesele tale

O nouă cercetare sugerează că infecțiile comune, cum ar fi gripa și herpesul, pot crește riscul de demență prin contribuția la pierderea volumului cerebral, în special în zonele cruciale pentru memorie.

Aceasta a analizat datele de la 982 de participanți la Studiul longitudinal al îmbătrânirii din Baltimore și a constatat că șase infecții au fost asociate cu o pierdere mai mare a volumului cerebral în comparație cu cei fără aceste infecții.

Gripa, virusurile herpetice, infecțiile tractului respirator superior și inferior, infecțiile cutanate și diversele infecții virale se numără printre infecțiile legate de creșterea riscului de demență.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că un istoric de infecții a fost asociat cu un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer mai târziu în viață, în special în cazul demenței vasculare, care este cauzată de restricționarea fluxului sanguin către creier.

Persoanele cu antecedente de infecții au prezentat, de asemenea, modificări ale 260 de proteine legate de sistemul imunitar, 35 dintre acestea fiind legate în mod specific de modificările volumului creierului. Constatările susțin rolul infecțiilor în riscul de demență și identifică mediatorii moleculari prin care infecțiile pot contribui la neurodegenerare.

Studiul a legat infecțiile de un risc crescut de demență, o afecțiune care a fost legată de pandemia COVID-19. Studiul, publicat în JAMA, a constatat că persoanele spitalizate cu o infecție erau de 1,7 ori mai susceptibile de a fi diagnosticate cu demență, comparativ cu cele fără infecții severe.

Studiul a sugerat, de asemenea, o legătură indirectă, sugerând că vaccinarea împotriva gripei și a herpesului zoster poate reduce riscul de a dezvolta demență.

Noul studiu este considerat „inovator” deoarece evidențiază potențiale căi moleculare pentru modul în care funcționează această legătură. Infecțiile severe pot duce la spitalizări prelungite, sepsis și delir, care pot crește riscul de declin cognitiv. Acestea pot declanșa, de asemenea, un răspuns inflamator și imun sistemic în organism, care are potențialul de a afecta sănătatea creierului.

Citește și: Primele semne ale nivelului ridicat de colesterol. Cheia pentru controlul colesterolului și a sănătății cardiovasculare

Foto: Freepik @MD.Laik alom mollik

Studiile au constatat că o varietate de infecții sunt asociate cu declinul cognitiv, dar acesta este mai frecvent la cei care necesită spitalizare pentru infecția lor.

Vaccinurile pot reduce riscul de demență, dar nu este clar dacă menținerea la zi a vaccinurilor o poate preveni. Vaccinările de rutină pot ajuta la evitarea bolilor grave cauzate de infecții comune, iar evitarea infecțiilor este sănătoasă pentru toată lumea, indiferent de vârstă.

Unele date sugerează că vaccinurile și tratamentele antivirale pot reduce incidența și severitatea infecțiilor, ceea ce poate diminua riscul pe termen lung de a dezvolta demență sau declin cognitiv.

Infecțiile severe pot provoca „daune colaterale” celulelor creierului, astfel încât administrarea vaccinurilor recomandate este importantă pentru menținerea sănătății generale. Dacă infecțiile severe cresc riscul de demență, vaccinarea ar fi un beneficiu cu valoare adăugată.

Studiul publicat în Nature Aging sugerează că infecțiile severe, inclusiv gripa, herpesul și infecțiile tractului respirator, sunt legate de atrofia accelerată a creierului și de riscul crescut de demență ani mai târziu.

Cercetarea oferă un set de date util și sugerează că vaccinurile sunt cea mai eficientă protecție împotriva efectelor acute și post-infecțioase. Studiul a constatat că șase tipuri de infecții, inclusiv gripa, herpesul și infecțiile tractului respirator, au fost asociate cu pierderea accelerată a volumului cerebral, în special în lobul temporal, care este implicat în boala Alzheimer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel