Infecții parazitare depistate în 20 minute

Un dispozitiv portabil detectează infecțiile parazitare în doar 20 de minute, informează cercetătorii care l-au inventat folosind inteligența artificială și tehnologia bazată pe microscopie. Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea UCLA din California, Los Angeles, diagnosticul infecțiilor parazitare ar putea deveni mai precis.  

Noul dispozitiv poate detecta paraziții în fluidele corporale în mod automat și poate să analizeze mai mult de trei mililitri dintr-o probă de fluid în 20 de minute. Aparatul oferă imagini mai clare decât cele de la microscopia optică tradițională, potrivit studiului.

Platforma detectează mișcarea paraziților în cadrul eșantionului de lichid al pacientului și înregistrează modele holografice ale probei care sunt iluminate cu o lumină laser. Un algoritm de analiză a mișcării citește apoi videoclipurile la scară mică și convertește locomoția paraziților țintă într-un spot de semnal.

„Platforma noastră poate fi considerată ca un detector de mișcare, care blochează orice obiecte care se deplasează în eșantion,“ , susține prof.dr. Yibo Zhang, autorul primului studiu doctorand la UCLA.

 Dispozitivul numit Locomotion este folosit atât ca un biomarker cât și ca un mecanism de contrast pentru a distinge paraziții de celulele normale. Limita de detecție a dispozitivului a fost de asemenea cuantificată la 10 paraziți pe mililitru de sânge, fiind de cinci ori mai bună decât metodele actuale de detectare parazitologică.

Echipa spera că dispozitivul ar putea duce la o mai bună capacitate de detectare a bolilor. Dispozitivul este compact și ușor, are doar 1,69 kilograme, iar costul prototipului este mai mic de 1,850 de dolari, potrivit unui comunicat de presă al UCLA.

,,Datorită sensibilității sale ridicate, a ușurinței de utilizare, a costurilor reduse și a portabilității, considerăm că tehnica noastră poate îmbunătăți eforturile de depistare a paraziților, în special în zonele sărace și în regiunile endemice", a declarat prof.dr. Hatice Ceylan Koydemir, de la UCLA, potrivit Health Imaging.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel