Îndulcitorii, efecte negative în cazul diabeticilor. Avertisment: Duc la leziuni hepatice, inflamație

indulcitorii - FOTO: Freepik
Îndulcitorii artificiali sunt adesea recomandați persoanelor cu diabet de tip 2 pentru a evita consumul excesiv de zahăr, însă există controverse cu privire la beneficiile lor.

Utilizarea îndulcitorilor nu este lipsită de controverse și preocupări legate de efectele lor pe termen lung. Ce impact au asupra diabeticilor. Sucraloza, un exemplu popular de îndulcitor artificial, este promovată de Splenda, care este sponsor al Asociației Americane de Diabet (ADA) pentru platforma sa Diabetes Food Hub.

În ciuda acestui lucru, experții avertizează că îndulcitorii artificiali pot avea efecte negative, mai ales pe termen lung. Prof. Susan Swithers de la Universitatea Purdue a subliniat, pentru Medscape, că nu există suficiente dovezi că îndulcitorii precum sucraloza aduc beneficii semnificative pentru sănătate. Mai mult, consumul lor este asociat cu riscuri crescute pentru boli precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea și accidentul vascular cerebral.

În 2023, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o recomandare împotriva utilizării îndulcitorilor artificiali pentru controlul greutății sau reducerea riscului bolilor netransmisibile. Un studiu sistematic și o meta-analiză, pe care se bazează această recomandare, au arătat că consumul crescut de îndulcitori artificiali este asociat cu creșteri ale indiceului de masă corporală și riscuri de dezvoltare a diabetului de tip 2, bolilor cardiovasculare, accidentelor vasculare cerebrale, hipertensiunii, cancerului de vezică și mortalității generale.

Recomandarea OMS a subliniat că îndulcitorii artificiali nu sunt factori nutriționali esențiali și nu au valoare nutritivă, iar oamenii ar trebui să reducă în general consumul de dulce pentru a-și îmbunătăți sănătatea.

Vezi și: 

Îndulcitorii artificiali, risc pentru diabetici

Unele cercetări sugerează că îndulcitorii artificiali pot afecta diferit persoanele cu și fără diabet de tip 2, conform lui Swithers. De exemplu, un studiu mic a arătat că sucraloza a stimulat eliberarea peptidei 1 asemănătoare glucagonului și a redus glucoza din sânge la pacienții sănătoși, dar nu și la cei cu diabet de tip 2 nou diagnosticat.

De asemenea, Jotham Suez, PhD, profesor asistent la Departamentul de Microbiologie Moleculară și Imunologie de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore, a afirmat că grupul său "a demonstrat pentru prima dată în 2014 că perturbarea microbiomului de către îndulcitori artificiali este legată cauzal de controlul glicemic afectat".

Echipa sa a studiat recent impactul sucralozei, aspartamului, zaharinei și steviei asupra adulților sănătoși și "a fost surprinsă să descopere că toți cei patru îndulcitori au modificat bacteriile intestinale și moleculele", a spus Jotham Suez.

Ce se întâmplă în cazul oamenilor sănătoși

Totuși, teste ulterioare de toleranță la glucoză la oamenii sănătoși au arătat rezultate variabile, "sugerând că răspunsurile microbiomului uman la îndulcitorii nonnutritivi pe care i-am evaluat sunt foarte personalizate și pot duce la modificări glicemice în unele, dar nu la toți consumatorii, în funcție de microbiomul lor și de îndulcitorii pe care îi consumă".

Vezi și: Trei boli grave pe care le poți face din cauza lenjeriei de pat. Una poate fi chiar mortală

Consumul de sucraloză, asociat cu efecte adverse

Cu toate acestea, o revizuire recentă condusă de cercetători din Mexic a concluzionat că consumul de sucraloză "este asociat cu diverse efecte adverse asupra sănătății. În ciuda faptului că a fost considerat sigur în studiile anterioare, cercetările recente sugerează posibile legături cu inflamația sistemică, boli metabolice, perturbări ale microbiotei intestinale, leziuni hepatice și efecte toxice la nivel celular".

În plus, au scris ei, "este crucial să subliniem persistența sucralozei în corp, capacitatea sa de a trece placenta și prezența în laptele matern, ridicând preocupări cu privire la expunerea prenatală și neonatală."

Sabyasachi Sen, MD, profesor de biochimie și medicină moleculară la The George Washington School of Medicine & Health Sciences, Washington, DC, a condus și a colaborat la studii preclinice și clinice care demonstrează efectele nocive potențiale ale sucralozei și altor îndulcitori artificiali. Una dintre acestea a arătat că consumul de băuturi carbogazoase dietetice cu sucraloză și potasiu acesulfam a alterat taxele microbiotei în două studii pilot la adulți tineri sănătoși.

Îndulcitorii artificiali sunt adesea recomandați persoanelor cu diabet de tip 2 pentru a evita consumul excesiv de zahăr, însă există controverse cu privire la beneficiile lor. Sucraloza, un exemplu popular de îndulcitor artificial, este promovată de Splenda, care este sponsor al platformei Diabetes Food Hub a Asociației Americane de Diabet (ADA).

O altă  cercetarea arătat o legătură între îndulcitori artificiali și inflamație.

"Este în esență un aditiv care este clar dăunător celulelor. Ne îngrijorează faptul că celulele stem vor rămâne în sistem pentru o perioadă lungă de timp. Dacă provoacă inflamație în aceste celule, acest lucru poate duce la rezultate adverse", a explicat dr. Sen.

Îndulcitori - FOTO: Freepik@EyeEm

Vezi și: Pofta, semn de avertizare al unei boli grave. Detaliul de pe limbă la care să fii atent

Îndulcitorii naturali, riscuri

Ruchi Mathur, MD, director al Centrului de Tratament și Educație pentru Diabet la Cedars-Sinai din Los Angeles, este investigator principal într-un studiu recent care sugerează că îndulcitorii artificiali non-aspartam și aspartamul singur pot altera structura și funcția microbiomului fecal și duodenal.

Nivelurile de markeri inflamatori circulanți au fost, de asemenea, modificate la participanții care au consumat îndulcitori artificiali în comparație cu participanții de control care nu au făcut-o.

În plus față de aceste efecte adverse potențiale, "trebuie să luăm în considerare faptul că pacienții cu diabet au adesea și alte comorbidități precum obezitatea și sunt expuși la un risc mai mare pentru boli cardiovasculare și alte afecțiuni", a declarat Ruchi Mathur pentru Medscape Medical News.

Vezi și: Strănutul, mai periculos decât s-ar crede. Riscuri și complicații neașteptate

Interesele industriei

"Una dintre dificultățile în obținerea unor răspunsuri clare despre știință este că industria alimentară și de băuturi are un interes în a confunda imaginea. Dacă oamenii vând sau utilizează un produs, cel mai bun lucru pentru ei este să nu aibă un motiv clar să-și schimbe comportamentul.

Tot ce trebuie să facă este să poată spune "ei bine, nu este clar, și nu știm cu adevărat ce se întâmplă, deci voi continua să fac ce fac". Apoi, producătorii și vânzătorii acelui produs au câștigat", a spus dr. Swithers.

Consum moderat

În privința consumului de îndulcitori artificiali, Dr. Robert Gabbay, director științific și medical al ADA, susține că aceștia pot fi o alternativă utilă pentru persoanele cu diabet care obișnuiesc să consume produse îndulcite cu zahăr, făcând gestionarea diabetului mai ușoară. Totuși, subliniază importanța consumului moderat.

De exemplu, utilizarea sucralozei în cantități moderate pentru coacere sau gătit este acceptabilă, dar consumul excesiv zilnic poate avea efecte negative asupra sănătății. Alți experți, precum dr. Swithers și dr. Mathur, susțin că o abordare echilibrată, cu totul în moderare, este esențială pentru sănătatea generală, evitând excesele care pot afecta negativ organismul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

scobitori - FOTO: Freepik @wirestock
EXCLUSIV

Crossuri externe

pixel