Îndulcitorii artificiali, impact asupra senzației de foame. Ce se întâmplă cu glicemia

indulcitorii artificiali - FOTO: Freepik@alexuhrin95
Îndulcitorii artificiali au un impact asupra senzației de foame, dar pot influența și nivelul de insulină și glucoză în corp.

Studiul a investigat cum ne afectează senzația de foame și reacțiile corpului îndulcitorii artificiali, cum ar fi ștevia și neotamul, comparativ cu zahărul, la persoanele supraponderale și obeze.

Cercetarea a fost realizată pe o perioadă de două săptămâni, iar participanții au mâncat biscuiți dulciți cu zahăr sau cu îndulcitori artificiali, înlocuind zahărul. Au fost analizate senzațiile de foame și răspunsurile corpului după consum.

Rezultatele au arătat că atât îndulcitorii artificiali, cât și zahărul au redus în mod similar senzația de foame după masă. Totuși, nivelul de insulină, care este responsabil pentru reglarea zahărului din sânge, a fost mai scăzut după consumul îndulcitorilor artificiali decât după consumul de zahăr.

Această diferență s-a văzut mai ales în cazul șteviei. Nu au fost diferențe semnificative între îndulcitorii artificiali și zahăr în ceea ce privește alte reacții ale corpului după masă.

Concluzionând, biscuiții dulciți cu îndulcitori artificiali nu par să influențeze senzația de foame sau alte reacții ale corpului la fel de mult ca zahărul, dar pot avea un impact mai mic asupra nivelului de insulină și glucoză în corpul persoanelor supraponderale sau obeze.

Studiul a arătat că biscuiții îndulciți cu îndulcitori artificiali precum StRebM și Neotame au avut efecte similare asupra senzațiilor de foame și a răspunsului hormonal în comparație cu cei îndulciți cu zahăr, în rândul adulților cu supraponderalitate sau obezitate.

Mai mult, biscuiții cu îndulcitori artificiali au redus nivelurile de insulină și glucoză după masă, ceea ce sugerează că pot fi o alternativă viabilă pentru persoanele care încearcă să reducă consumul de zahăr. Acest lucru arată că utilizarea îndulcitorilor artificiali în alimentația zilnică poate fi o opțiune sănătoasă pentru gestionarea greutății și a sănătății, fără a compromite satisfacția gustului sau răspunsul hormonal, potrivit The Lancet.

Vezi și: Hipercolesterolemia familială, afecțiunea moștenită care afectează nivelul colesterolului. Complicațiile, devastatoare. Cum știi că ai moștenit colesterolul ridicat

Îndulcitorii, controverse

Îndulcitori artificiali - FOTO: Freepik@HelgaQ

Îndulcitorii și potențiatorii de gust dulce (S&SE) sunt folosiți pentru a înlocui zaharurile care aduc energie și pentru a menține gustul dulce într-o gamă largă de produse, dar există controverse privind efectele lor asupra senzațiilor de foame și a răspunsurilor endocrine în alimentele solide cu cantități reduse sau fără adaos de zahăr.

Scopul studiului actual a fost de a evalua efectele acute (1 zi) și repetate (în fiecare zi timp de două săptămâni) ale ingestiei a două S&SE versus formulări cu sucroză a biscuiților cu umplutură de fructe asupra senzațiilor de foame și a răspunsurilor endocrine la adulții cu supraponderalitate și obezitate.

Biscuiții modificați pentru a înlocui zahărul cu StRebM sau Neotame nu au determinat diferențe semnificative în ceea ce privește senzația de foame sau răspunsurile hormonale, fie în starea acută, fie după două săptămâni de consum regulat. Cu toate acestea, acești îndulcitori au demonstrat capacitatea de a reduce nivelurile postprandiale de insulină și glucoză la adulții cu exces ponderal sau obezitate.

Vezi și: Semne de avertizare la care trebuie să fii atent dacă ai peste 40 de ani. Probleme pe care le indică balonarea, amețelile, arsurile la stomac

Ce este ștevia și neotamul

Neotamul este un îndulcitor artificial, considerat un derivat al aspartamului. Este de aproximativ 7.000-13.000 de ori mai dulce decât zaharoza, fiind unul dintre cei mai puternici îndulcitori disponibili pe piață. Neotamul nu furnizează calorii și nu afectează nivelurile de glucoză din sânge, deoarece este eliminat în principal din organism prin urină, fără a fi metabolizat în mod semnificativ. Acest lucru îl face o opțiune populară ca îndulcitor într-o varietate de alimente și băuturi cu conținut scăzut de calorii sau fără calorii.

Ștevia este o plantă perenă originară din America de Sud, cunoscută și sub numele de "iarba dulce". Frunzele sale sunt bogate în substanțe numite glicozide de steviol, care conferă plantei un gust dulce intens. Aceste glicozide sunt de aproximativ 100-300 de ori mai dulci decât zaharoza, dar nu au niciun efect semnificativ asupra nivelului de glucoză din sânge, deoarece sunt metabolizate diferit în corp. Datorită acestei caracteristici, ștevia este utilizată pe scară largă ca îndulcitor natural în alimente și băuturi fără calorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel