La vârsta a doua, prevenția...
Sume colosale decontate de CNAS pentru indemnizațiile de maternitate. Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în decursul a trei ani au fost încheiate mii de contracte pentru maternitate la valoarea maximă de 12 salarii.
O lacună legislativă a permis femeilor care încheie o asigurare opțională de maternitate cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) și cotizează lunar cu 360 de lei să primească aproximativ 25.000 de euro în total.
Potrivit legislației în vigoare, respectiv OUG 158/2005 și Legea 399/2006, până acum dacă o femeie fără venituri sau cu venituri extrasalariale încheia cu CNAS un contract de asigurare pentru sarcină și lăuzie, pentru care achita timp de șase luni puțin peste 500 de euro în total, avea posibilitatea ca după naștere să primească o sumă de 50 de ori mai mare.
”Pentru această din urmă situație, pentru concedii de maternitate se asigură prin plata unui procent de 1% calculat la o bază de calcul de 12 salarii minime brute lunare, timp de 6 luni (360 lei/lună), pentru care, din bugetul FNUASS se plătește o indemnizație lunară, pentru o perioadă de 126 de zile (4 luni), calculată ca un procent de 85% din media veniturilor astfel declarate.
Astfel, pentru cele 126 de zile (4 luni) de concediu de maternitate persoana primește de la CAS o indemnizație lunară: 36.000 lei x 85% = 30.600 lei x 4 luni = 122.400 lei (din care se reține contribuția pentru asigurări sociale – pensii, după caz, întrucât persoanele pentru care nu există obligația plății unei astfel de contribuții vor beneficia de întreaga sumă).
În prezent s-a reglementat în mod nediscriminatoriu faptul că toate persoanele fizice, care nu realizează venituri din salarii, se pot asigura opțional în sistem pe bază de contract pentru a beneficia de concedii și indemnizații, numai în limita sumei cuprinsă în declarația fiscală depusă în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și aceasta nu poate depăși valoarea de 3 ori a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii”, arată CNAS, într-o statistică remisă către DC MEDICAL.
VEZI AICI SUMELE ȘI NUMĂRUL DE CONTRACTE ÎNCHEIATE PENTRU CONCEDIILE DE MATERNITATE
Legislația a fost modificată printr-o altă OUG în luna martie a acestui an, în așa fel încât venitul lunar înscris în contractul de asigurare opțională să nu mai poată depăși 9.000 de lei brut, indiferent de tipul de concediu medical, incluzându-l aici și pe cel pentru sarcină și lăuzie. Baza maximă de calcul pentru indemnizația de maternitate a scăzut astfel de la 12 salarii minime brute, cât a fost până la 16 martie.
”Astfel:
a) modificarea contractelor de asigurări pentru concedii și indemnizații, încheiate de către persoanele fizice cu casele de asigurări de sănătate, până la data de 1 a lunii următoare celei în care se împlinesc 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I a ordonanței, dacă persoanele în cauză doresc prelungirea contractelor în noile condiții, respectiv pentru indemnizații de asigurări sociale care nu pot depăși suma cuprinsă în declarația fiscală depusă în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sau după caz, limita a 3 salarii minime brute pe țară lunar, în caz contrar contractele încetează;
b) persoanele care se află în concedii medicale la încetarea contractelor, beneficiază de drepturile reprezentând indemnizații de asigurări sociale de sănătate aferente certificatelor de concediu medical eliberate până la încetarea acestor contracte. Aceste drepturi se acorda până la încetarea situației care a determinat necesitatea eliberării certificatelor medicale.
În aceste condiții, propunerea nu face altceva decât să aducă la justa valoare nivelul indemnizațiilor de maternitate, prin raportarea bazei de calcul a acestei indemnizații pentru persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activităţi independente, la veniturile pentru care se plăteşte contribuţia de asigurări de sănătate şi la cele înscrise în declaraţiile care vor constitui baza de calcul a concediilor și indemnizaţiilor medicale, inclusiv pentru indemnizaţiile de maternitate. Astfel, o persoană care se va asigura opţional la 3 salarii minime brute pe ţară, poate beneficia de o indemnizaţie brută lunară de 7.650 de lei (4 luni x 7.650 = 30.600 de lei).
Noile reglementări se aplica doar persoanelor fizice fără venituri sau care realizează venituri din activităţi independente şi care vor dori să se asigure opţional. Acestea nu vor acționa retroactiv pentru indemnizațiile în plată”, mai notează răspunsul CNAS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...