Cercetătorii de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center și Universitatea din Chicago au descoperit că bacteriile care trăiesc de obicei în intestin se pot acumula în tumori și îmbunătățesc eficacitatea imunoterapiei, în studiile făcute pe șoareci. Studiul, care va fi publicat pe 6 martie în Journal of Experimental Medicine (JEM), sugerează că tratarea pacienților cu cancer cu Bifidobacterii ar putea spori răspunsul lor la imunoterapia CD47, un tratament larg utilizat împotriva cancerului, care este în prezent evaluat în mai multe clinici încercări.
CD47 este o proteină exprimată pe suprafața multor celule canceroase, iar inhibarea acestei proteine poate permite sistemului imunitar al pacientului să atace și să distrugă tumora.
Anticorpii care vizează CD47 sunt testați în prezent ca tratamente pentru o mare varietate de cancere în multiple studii clinice. Însă studiile efectuate cu șoareci de laborator au dat până acum rezultate mixte: unii șoareci par să răspundă la tratamentul anti-CD47, în timp ce alții nu.
O echipă de cercetători condusă de Yang-Xin Fu de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center și Ralph R. Weichselbaum, co-director al Centrului Ludwig pentru Cercetarea Metastazelor de la Universitatea din Chicago, a descoperit că răspunsul la tratament depinde de tipul de bacterii care trăiesc în intestinele animalelor.
La șoarecii purtători de tumori care răspund în mod normal la tratamentul anti-CD47 nu s-a reușit să se descopere dacă bacteriile lor intestinale au fost ucise de un cocktail de antibiotice. În schimb, la șoarecii care nu răspundeau la tratament, tratamentul anti-CD47 a devenit eficient atunci când acestor animale le-au fost completate tratamentul cu Bifidobacteria, un tip de bacterii care se găsește adesea în tractul gastro-intestinal al șoarecilor sănătoși și al oamenilor. Bifidobacteriile au fost dovedite anterior că sunt benefice pacienților cu colită ulceroasă.
În mod surprinzător, însă, cercetătorii au descoperit că Bifidobacteriile nu se acumulează doar în intestin; de asemenea, migrează în tumori, unde par să activeze o cale de semnalizare imunitară numită stimularea genelor interferonice (STING). Acest lucru duce la producerea de molecule de semnalizare imună în continuare și activarea celulelor imune. Atunci când sunt combinate cu tratament anti-CD47, aceste celule imune activate pot ataca și distruge tumora din jur.
„Studiul demonstreaza că un membru specific al populației microbiene intestinale sporește eficacitatea anti-tumorală anti-CD47 prin colonizarea tumorii”, spune Fu.
„Rezultatele noastre deschid o nouă cale pentru investigațiile clinice asupra efectelor bacteriilor din tumori și poate ajuta la explicarea motivului pentru care unii pacienți cu cancer nu răspund la imunoterapie”, spune Weichselbaum.
Studiul, aici.
Olivia Steer este din nou în atenția...
Persoanele care vor să călătorească...
Iată ce boli poți avea în funcție de...
O cățelușă a așteptat zile întregi în...
Artistul Gabriel Cotabiță s-a...
Pentru o mai mare productivitate la...
Un medic rezident la chirurgie...
Un spray nazal ar putea să te...
Medicul Monica Pop a scris pe...
Febra după vaccinul anti-COVID trece...
Mâncarea italiană te-ar putea face să...
Când vine vorba despre slăbit, gândul...
Unele legume le puteți pune mai repede în pământ primăvara...
Medicul infecționist Valeriu...
Majoritatea dintre noi avem celulită....
Când va fi disponibil vaccinul...
Un nou studiu arată că fumătorii au o...
Medicul nutriționist Mihaela Bilic...
S-a ajuns la un acord în Consiliul...
ACIDUM DEHYDROCHOLICUM - prospect....
Adrian Gheorghe este membru al...
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul...
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a...
Secretarul de stat în Ministerul...
Compania britanică Saga Cruises a...
BISMUTHI OXIDE - prospect. Acţiune:...
Ficatul este organul de filtrare al...
Corpul are nevoie de colesterol...
Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a...
Rețeta poate fi utilizată pentru...
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghe,...
Un studiu care a analizat dieta unor...
Se poartă discuții intense privind...
Obezitatea ne poate afecta creierul...
Autoritățile anunță că în ultimele 24...
PERINDOPRILUM - prospect. Acțiune:...
Comisia Europeană a semnalat când vor...