Aspirină, anevrism. Cercetătorii din State au analizat într-un studiu dacă aspirina poate scădea rata creșterii anevrismului intracranian. Astfel au căutat în baza de date să vadă dacă aspirina poate ajuta în prevenirea rupturii anevrismului intracranian, împiedicând creșterea anevrismului. 146 de pacienți au participat la cercetare, fiind monitorizați cel puțin cinci ani.
"Un anevrism intracranian este o afecțiune cerebrovasculară în care peretele unei artere din creier s-a slăbit și s-a bombat spre exterior. Grija este că peretele anevrismului slăbit s-ar putea rupe, provocând hemoragii subarahnoidiene; sângerare în creier. (...) Un anevrism rupt poate duce la un handicap substanțial și chiar moarte. Anevrismele mai mari de 7 mm sunt mai susceptibile să se rupă decât cele mici. Din păcate, unele mici anevrisme cresc, crescând riscurile ca acestea să se rupă", potrivit news-medical.net.
La baza studiului au stat date din fișele medicale a 146 de pacienți cu anevrisme saculare intracraniene multiple, care au fost supuși unui tratament chirurgical sau endovascular de către autorul principal al cercetării, medicul David M. Hasan, inițial pentru un anevrism care s-a rupt sau a fost considerat la risc de rupere. După tratamentul acestui anevrism primar, pacienții au avut încă un număr de 229 de anevrisme intracraniene, toate măsurând cinci milimetri sau mai puțin. Cele 229 de anevrisme au fost monitorizate atent în cadrul studiului. 24 de anevrisme au crescut în dimensiuni, însă, până la sfârșitul perioadei de studiu (iulie 2009 - ianuarie 2019), niciunul nu s-a rupt.
Cercetătorii au căutat să afle care sunt factori ce ar putea duce la creșterea anevrismului. Au ținut cont de informații demografice și legate de anevrism, de vârsta și sexul pacientului, istoricul medical al familiei și al pacienților, co-morbidități prezente, dimensiunea și localizarea anevrismului în creier, starea anevrismului primar (rupt sau neîntrerupt) înainte de tratament, tipul procedurii utilizate pentru tratarea anevrismelor, utilizarea zilnică a cel puțin 81 miligrame aspirină și utilizarea unui alt medicament anticoagulant. Astfel au descoperit asocierea dintre utilizarea aspirinei și o rată mai mică de creștere a anevrismului.
"Acest studiu este foarte promițător, deoarece evidențiază pentru prima dată potențialul efect terapeutic al aspirinei în scăderea creșterii anevrismului. Dacă se dovedește într-un studiu mai amplu, acest lucru ar putea oferi primul agent terapeutic ieftin, eficient și fără tratament, care ar putea opri creșterea anevrismului și a preveni ruperea. Mulți oameni din întreaga lume ar putea beneficia de acest lucru", a afirmat medicul Hasan, conform sursei citate.
Lucrarea, intitulată "Aspirina asociată cu scăderea ratei creșterii anevrismului intracranian", semnată de medicul Mario Zanaty și colegii săi, a fost publicată în Journal of Neurosurgery. Lucrarea poate fi consultată AICI.
În contextul stresului creat de...
Un nou studiu sugerează că o mulțime...
Diabetul de tip 2 este cercetat de...
Nutriționiștii ne recomandă ca...
Așa arată coronavirusul în prima...
Sunt noi condiții de intrare în...
Peste 36.400 de persoane s-au...
După ce sa dovedit că zahărul poate...
ACIDUM FOLICUM - prospect. Acţiune:...
Oricine adoră sucul de fructe...
Primul caz de gripă din acest sezon a...
Toate persoanele care au primit prima...
DESOGESTRELUM - prospect....
Secretarul de Stat în MAI a precizat...
Alexandru Rafila, reprezentantul...
DCMedical este de astăzi, 22...
Vineri, 22 ianuarie, Comitetul...
Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont,...
Șeful Departamentului pentru Situații...
DC Medical vă prezintă cele mai...
Să fim realiști: majoritatea dintre...
Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat...
Raed Arafat a făcut declarații,...
Comitetul Municipiului București...
Comitetul Municipiului București...
Două noi cazuri de infectare cu...
Încă două cazuri cu tulpină...
Vlad Voiculescu, ministru al...
Un profesor de la Universitatea din...
Cercetători americani au descoperit...
Dezinfectantul pentru mâini pe bază...
Ce presupune acest medicament...
Emilian Popovici, medic epidemiolog,...
Comitetul Naţional de Coordonare a...
Care sunt şansele redeschiderii...
Autoritățile au anunțat vineri, 22...
Ministerul Sănătății precizează că...
Joe Biden vrea ca 100 de milioane de...