Protejarea sănătății oculare este...
Un nou studiu arată că îmbătrânirea celulelor hepatice, în urma unui prejudiciu sever al ficatului, poate declanșa o reacție în lanț, ducând la insuficiență multiplă de organe în corp.
Cercetarea, realizată de oameni de știință de la UCL, Universitatea din Edinburgh și CRUK Scotland Institute, demonstrează că leziunile hepatice nu doar că afectează ficatul, dar se răspândesc și la alte organe vitale, precum rinichii, plămânii și creierul. Rezultatele, publicate în Nature Cell Biology, oferă noi perspective asupra mecanismelor de insuficiență multiplă de organe și asupra procesului de îmbătrânire.
Studiul sugerează că, atunci când ficatul suferă o leziune severă, cum ar fi din cauza infecțiilor virale sau expunerii la toxine (precum supradoza de paracetamol), se declanșează procesul de senescență celulară – starea în care celulele nu mai funcționează corespunzător.
Acest proces este comun în timpul îmbătrânirii, dar poate fi cauzat și de boli, la orice vârstă. În cazul ficatului, această îmbătrânire celulară se poate răspândi la alte organe, provocând insuficiență generalizată.
Cercetătorii au observat că, în cazul șoarecilor cu insuficiență hepatică acută, odată ce suficient de multe celule hepatice au devenit senescente, au apărut schimbări similare și în rinichi, plămâni și creier. Acest efect în lanț a dus la insuficiența mai multor organe, ducând în final la moarte.
Vezi și: "Nu faceți niciodată asta când sunteți răciți". Un imunolog explică: Irită și usucă membranele
Studiul a identificat, de asemenea, o cale biologică specifică care implică TGF-β, o proteină cunoscută pentru rolul său în sistemul imunitar. Prin blocarea acestei căi în șoareci, cercetătorii au reușit să prevină răspândirea senescenței celulare hepatice la alte organe, oferind o țintă terapeutică potențială pentru tratamente viitoare.
Această descoperire ar putea deschide calea pentru dezvoltarea unor medicamente care să oprească progresia insuficienței multiple de organe la pacienții cu leziuni hepatice severe. În plus, echipa consideră că această descoperire ar putea informa strategii de tratament pentru alte boli care afectează mai multe organe de-a lungul timpului, în special cele legate de îmbătrânire.
Leziunile ficatului - FOTO: Freepik@zeeshanhaidersiyal05
Echipa de cercetători a examinat și probe de țesut hepatic din 34 de pacienți cu boală hepatică acută. Aceștia au descoperit că niveluri ridicate de senescență celulară hepatică, prezente devreme în boală, au fost asociate puternic cu un risc crescut de insuficiență multiplă de organe și necesitatea unui transplant de ficat.
Aceste descoperiri sugerează că monitorizarea senescenței celulelor hepatice ar putea servi drept indicator fiabil pentru prezicerea evoluției bolii la pacienții cu leziuni hepatice severe.
În prezent, nu există teste care să prezică modul în care va progresa insuficiența hepatică acută, ceea ce face ca identificarea timpurie a celor aflați în risc să fie esențială pentru intervenție la timp.
Vezi și: Spray nazal împotriva bolii Alzheimer. Ar putea încetini progresia bolii cu peste 10 ani
Profesorul Rajiv Jalan, unul dintre cercetătorii principali de la UCL, a subliniat natura revoluționară a acestor descoperiri.
"Studiul nostru oferă prima perspectivă asupra motivului pentru care leziunile hepatice severe duc la insuficiența altor organe, cum ar fi creierul și rinichii", a spus prof. Rijav Jalan.
Acesta crede că aceste informații ar putea fi transformative pentru înțelegerea interconectivității bolilor din corp, în special pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.
Studiul ridică, de asemenea, posibilitatea ca intervențiile care vizează procesul de senescență să poată preveni răspândirea insuficienței de organe, atât în contextul bolilor acute, cât și al celor cronice, legate de îmbătrânire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Protejarea sănătății oculare este...
Activitățile fizice, artistice și...
Studiile recente sugerează că suplimentele de omega-3 pot proteja...
Când alte metode de investigație nu...
Cele două ingrediente principale din...
Testele care pun diagnosticul de...
Tulburarea de personalitate...
De la complicații cardiovasculare...