Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Ileana Ștefan (ASPERO): Am întâlnit pacienți care erau tratați la psihiatrie, deși ei aveau epilepsie
01 iul, 16:16
Ileana Ștefan, directorul executiv al ASPERO, a vorbit, la Interviurile DC Medical,  despre situația pacienților cu epilepsie din România. 
Epilepsie
EXCLUSIV

Ileana Ștefan, directorul executiv al Asociației Pacienților cu Epilepsie din România (ASPERO), a explicat cât de dificilă este traiectoria pe care trebuie să o urmărească pacienții cu epilepsie, pentru a beneficia de tratamentele necesare

"La un moment dat am purtat o discuție și cu unul dintre membrii noștri, care este chiar în Centrul de Excelență în epilepsie și ne explica situația. Ne spunea că nu este normal să se vină doar pentru o rețetă sau doar pentru o scrisoare medicală, în Centru, pentru că la un moment dat avem câte 20-30 de persoane, mă refer aici la perioada normală, înainte de pandemie. Ei sunt acolo să consulte, să trateze, să pună un diagnostic corect, să investigheze, ceea ce, deocamdată, nu în toată țara se pot face analize de specialitate, iar de acolo pleci cu o scrisoare medicală. De aici trebuiesc preluați pacienții de către ambulatorii. Nu au timpul fizic, necesar, pentru toți pacienții din țară. Sunt două centre, dacă aveam mai multe, atunci și pacienții, probabil, ar fi fost divizați", explică Ileana Ștefan. 


La nivel național, există două centre disponibile, ambele în București: Centrul de la Spitalul Universitar, unde este coordonator pe programul Național,  Ioana Mândruță și mai este cel de la Spitalul Obregia, unde este partea de pediatrie. 

Cele două centre trebuie să deservească întregii țări. Desigur, există specialiști în epilepsie în toată țara dar, spune directorul ASPERO, prea puțini pentru a putea acoperi numărul mare al pacienților, număr care este stric estimativ, neexistând un registru al acestora. 

"Nu avem un registru de pacienți. S-a propus acest lucru, dar nu s-a dorit niciodată să se facă. Specialiști buni, avem în toată țara, dar nu suficienți pentru toți pacienții, pentru că sunt, într-un număr destul de mare, poate mulți care nici nu sunt diagnosticați corect încă. Am întâlnit pacienți care erau tratați la psihiatrie, deși ei aveau epilepsie", a mai spus aceasta.

 

 

Urmărește interviul integral, mai jos:

 

 

 


Ştiri Recomandate

Alimentele care nu s-au scumpit în pandemie
Știrile zilei
EXCLUSIV
Femeie slabă
EXCLUSIV
COVID-19. BILANȚUL zilei: 1.415 noi cazuri de infectări
ANPC: Gel de mâini PERICULOS în comerț. Este TOXIC!
Efectele secundare ale înotului. Ce boli poți dezvolta
EXCLUSIV
Stresul și furia pot exacerba insuficiența cardiacă
10 modalități de a reduce aportul de sare
Spray nazal care împiedică infectarea cu coronavirus
Alergia la ciuperci. Cum recunoști simptomele
Diabetul de tip 2, primele semnale de alarmă. Ce să nu ignori
Prof.dr. Doina Azoicăi
EXCLUSIV
Dureri de cap: șapte motive pentru care pot apărea
RECORD de infectări COVID-19. 1.454 noi cazuri
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri