Țigările electronice, de ce folosesc adolescenți în continuu. Cauze, studiu

Țigara electronică ar putea cauza boli pulmonare grave
Într-un Studiu de Asistență Medicală în Sănătate Publică a adolescenților care au folosit țigările electronice în ultima lună, anumiți factori au fost asociați cu utilizarea frecventă.

În studiul de Sănătate Publică publicat în Public Health Nursing (link direct) realizat pe 1.556 de adolescenți din Coreea, 55,1% dintre respondenți au declarat că au folosit țigările electronice timp de 6 până la 30 de zile în ultima lună și 44,9% că le-au folosit de la 1 la 5 zile.

Folosirea țigărilor electronice din cauza credinței că le pot fi mai puțin dăunătoare decât țigările normale, că pot fi ascunse, că sunt ușor de achiziționat și că au diverse arome adăugate, sunt factorii identificați de cercetători ca fiind legați de utilizarea mai frecventă a acestor dispozitive de fumat.

De asemenea, utilizatorii frecvenți o probabilitate mai mare de a avea o indemnizație săptămânală mai mare, era mai puțin probabil să locuiasacă cu familia și era mai probabil să fi fost expuși la fumat la âna a doua, în copilărie, la domiciliu.

„Din cauza caracteristicilor e-țigărilor, cum ar fi ușurința de a le cumpăra și gustul și aromele adăugate, riscul de utilizare continuă la adolescenți este deosebit de mare", a declarat unul dintre autorii corespondenți ai studiului Hyunmi Son, profesor asociat la Universitatea Națională Pusan din Coreea de Sud. „Reglementarea clară a țigărilor electronice poate preveni utilizarea lor continuă în rândul adolescenților"â, a mai spus acesta.

Asociate cu grave probleme de sănătate

Într-un studiu precedent, publicat în American Journal of Preventive Medicine (link material), cei care au utilizat atât ţigări electronice cât şi ţigări cu tutun prezentau un risc aproape dublu (1,83) de accident vascular cerebral în comparaţie cu persoanele care au fumat doar ţigări tradiţionale. În plus, prezentau un risc aproape triplu (2,91) de accident vascular cerebral în comparaţie cu nefumătorii.

Anul trecut în toamnă, un uriaș scandal legat de țigările electronice a fost declanșat în SUA. Țigările electronice au dus la 19 decese în State și la peste 1.000 de cazuri de pacienți cu leziuni pulmonare. Statul american Massachusetts le-a interzis total. La fel și India (link material).

Un alt studiu, publicat în American Journal of Preventive Medicine, demonstrează potenţialele efecte nocive pe termen lung ale ţigaretelor electronice (practică denumită „vaping”). Cercetătorii au constatat că ele cresc cu o treime riscul de a dezvolta o afecţiune pulmonară în comparaţie cu persoanele care nu au fumat niciodată sau nu au utilizat ţigarete electronice. Riscul era chiar mai mare în rândul adulţilor care foloseau atât ţigarete electronice, cât şi ţigări cu tutun (link material).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel