Țigări electronice, interzise sub 21 de ani. Americanii impun reguli drastice

Țigările electronice sunt interzise de la comercializare într-un stat american
Țigările electronice sunt interzise de la comercializare într-un stat american
  • Țigările electronice sunt interzise de la comercializare într-un stat american
SUA este prima țară care limitează vânzarea țărilor electronice - adică a dispozitivelor electronice de administrare a nicotinei - la tineri, după ce anul acesta s-au confruntat cu o explozie a numărului de utilizatori în rândul adolescenților și al studenților. Producătorii și comercianții au 90 de zile să facă în așa fel încât aceste dispozitive să nu mai ajungă pe mâna tinerilor sub vârsta majoratului – care la americani e de 21 de ani.

Atunci când comisarul FDA, dr. Scott Gottlieb, medic care a tratat pacienți cu cancer și supraviețuitor al cancerului, a anunțat Planul global al Federal Drug and Food Adminsitration (FDA) pentru reglementarea tutunului și al nicotinei, în 2017, termenele limită pentru anumite produse considerate au fost extinse, parțial, pentru a permite studierea mai detaliată a beneficiilor potențiale ale produselor noi inovatoare pentru cei care vor să se lase de fumat.

Acest termen a fost prelungit cu condiția ca volumul de utilizare a țigărilor electronice în rândul tinerilor să nu se modifice în rău. La acea vreme, FDA a văzut schimbarea ca fiind în direcția corectă, pe masura ce consumul de țigari electronice scăzuse de la vârful de 16,0% înregistrat în 2015, la 11,3% în 2016, și rămăsese constant în 2017, se arată într-o poziție oficială a FDA, dată publicității în urmă cu câteva ore.

Într-un an a explodat consumul în rândul tinerilor

Din păcate, se arată în documentul citat, situația s-a schimbat drastic în ultimul an. Conform noilor statistici, din 2018, furnizate de National Youth Tobacco Survey (NYTS), a existat o creștere dramatică în utilizarea de către tineri a e-țigărilor și a altor sisteme electronice de livrare nicotină (ENDS): Între 2017 și 2018, a existat o creșterea de 78% a consumului curent de țigări electronice în rândul elevilor de liceu și o creștere de 48% în rândul studenților.

Această surpriză uimitoare pe care o vedem în utilizarea țigărilor electronice de către tineri este mai mult decât îngrijorătoare și FDA nu va sta pe loc în timp ce ne confruntăm cu amenințarea ca o generație întreagă să devină dependentă de aceste produse", se arată în anunțul FDA.

Înăspresc regulile pentru mai multe tipuri de produse

Prin urmare, „astăzi, FDA prezintă un nou cadru politic pentru a aborda ceea ce pare a fi problema centrală - recursul tinerilor și accesul tinerilor la produsele de tutun aromatizate. FDA va lua măsuri în următoarele categorii de produse:

- Sisteme electronice de livrare nicotină aromatizate (altele decât arome de tutun, mentă și mentol sau produse care nu sunt aromatizate) care nu sunt vândute într-o locație limitată la vârstă;

- Sisteme electronice de livrare nicotină aromate (altele decât arome de tutun, mentă și mentol sau produse care nu sunt aromatizate) care sunt vândute online fără procese sporite de verificare a vârstei;

- Țigări aromate;

- Sisteme electronice de livrare nicotină care sunt comercializate copiilor; și

- Mentol în produse din tutun combustibil, inclusiv țigări și trabucuri”.

Producători și comercianți, au 90 de zile ca să protejeze de bunăvoie tinerii

FDA intenționează să emită, în scurt timp, îndrumări care să furnizeze detalii suplimentare, inclusiv despre ce ar putea fi considerat drept o locație cu „restricție de vârstă", ce ar putea însemna verificarea online a vârstei „sporită" și termenele pentru momentul în care FDA intenționează să pună în aplicare aceste politici.

Comisarul Gottlieb a declarat că speră că, în următoarele 90 de zile, producătorii vor alege să elimine produsele aromate ENDS din magazinele în care copiii le pot accesa și de pe site-urile care nu au proceduri suficient de stricte de verificare a vârstei.

FDA intenționează, de asemenea, să continue pe această direcție prin adoptarea de reglementări propuse pentru a interzice mentolul în țigări și toate aromele, inclusiv mentolul, în trabucuri, într-o scurtă perioadă de timp.

Cadrul anunțat astăzi reflectă scopul FDA de a oferi echilibrul corect între blocarea accesului tinerilor la aceste dispozitive ca să nu devină dependenți de nicotină, menținând, în același timp, accesul la forme potențial mai puțin dăunătoare de livrare a nicotinei pentru fumătorii adulți care doresc să renunțe la produsele din tutun combustibile.

Aceste noi politici „reprezintă un pas important spre inversarea epidemiei care se află în plină desfășurare. FDA va continua să își bazeze acțiunile pe cele mai bune date științifice disponibile și va continua să întreprindă acțiuni agresive pentru a proteja tinerii noștri printr-o gamă largă de acțiuni de prevenire și executare", se arată în document.

În SUA, tinerii devin adulți la vârsta de 21 de ani!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel