Hreanul cu miere, siropul potrivit pentru tuse. Cum se prepară și care sunt contraindicațiile

hreanul cu miere. FOTO: Freepik @yarunivstudio
Tusea poate fi tratată cu un sirop ușor de realizat din hrean și miere de albine. La ce trebuie să fiți atenți înainte de administrare.

Hreanul este o rădăcinoasă cunoscută pentru gustul și mirosul său înțepător. Este folosit la nivel mondial, încă din antichitate, atât pentru calitățile sale în gastronomie, cât și pentru cele medicale, având un conținut important de compuși cu efecte antibacteriene și anticancerigene.

Hrean, valori nutriționale

O porție de 100 de grame de hrean conține:

- calorii 48

- carbohidrați 11,29 grame

- proteine 1,18 g

- grăsimi totale 0,69 g

- fibre 3,3 g

- folați 14% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- tiamină (vitamina B1) sub 1% DZR

- riboflavină (vitamina B2) 2% DZR

- niacină (vitamina B3)  2,5% DZR

- acid pantotenic (vitamina B5) 2% DZR

- piridoxină (vitamina B6) 2% DZR

- vitamina A sub 1% DZR

- vitamina C 41% DZR

- potasiu 21% DZR

- calciu 5% DZR

- cupru 6% DZR

- fier 5% DZR

- magneziu 7% DZR

- mangan 5,5% DZR

- zinc 8% DZR

- beta-caroten și luteină-zeaxantină.

Chiar și cu aceste mici cantități, hreanul are multe beneficii pentru sănătate.

Hreanul a fost folosit în medicina tradițională, în numeroase remedie, fie ca extract, fie sub formă de ulei, sau ca atare, proaspăt.

Vezi și: Sirop de muguri de brad. Cum se prepară, cum se bea și care sunt beneficiile sale

Hreanul cu miere, potrivit pentru tusea cu expectorații

Hreanul este eficient pentru sistemul respirator, consumat poate da o senzație de arsură la nivelul sinusurilor, nasului și gâtului, fiind folosit pentru a calma simptomele răcelilor, dar și pentru a ameliora problemele respiratorii.

De altfel, în combinație cu mierea, un alt aliment ce acționează asupra sistemului respirator, se poate crea un sirop de tuse ce poate avea o eficiență mai mare decât a siropurilor-medicament, mai ales în cazul tusei cu expectorații.

Pentru acest sirop este nevoie de 200 de grame de hrean ras, pe care le-ați stors și adăugați 2 linguri de miere. Compoziția se amestecă bine și se lasă la decantat într-un loc întunecat pentru următoarele trei ore. Acesta trebuie administrat de două ori pe zi și se poate păstra la frigider pentru cel mult 48 de ore, arată SimpTreat.

2. -imagine fara descriere- (unhealthy-young-woman-with-warm-scarf-around-neck-feeling-terrible-suffering-from-virus-coughing-sitting-couch-light-living-room_87829800.jpg)

Foto: Freepik @stockking

Acest sirop de tuse nu este însă recomandat persoanelor cu:

- afecțiuni hepatice, pancreatice sau renale

- aciditate crescută a stomacului

- inflamații intestinale

- sângerări

- hipertensiune arterială, mai indică sursa menționată.

Hreanul, alte beneficii pentru sănătate

Prin conținutul de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, hreanul s-a dovedit a avea efecte antiinflamatoare, diuretice și calmante, iar compușii fitochimici au acțiune de detoxifiere.

Mai mult, unii dintre compușii volatili prezenți în hrean stimulează secreția de enzime digestive salivare, gastrice și intestinale, facilitând astfel digestia.

Astfel, funcționează ca un stimulent gastric puternic care crește pofta de mâncare.

De asemenea, vitamina C ajută la creșterea imunității și la eliminarea radicalilor liberi, protejând corpul de cancer, inflamații și infecții.

Hreanul, contraindicații

Deși în general consumul hreanului este sigur, există și câteva situații în care este nevoie de precauție în privința introducerii în alimentație, chiar dacă el nu se poate consuma în cantități mari, ca urmare a gustului înțepător. Astfel, hreanul nu este recomandat copiilor sub 4 ani, deoarece ar putea cauza probleme digestive.

De asemenea, nu este recomandat nici femeilor însărcinate sau care alăptează, dar nici persoanelor care au ulcer la stomac, pacienților cu boli inflamatorii intestinale sau cu alte afecțiuni ale tractului digestiv.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă mănânci o lingură de miere zilnic. Efectul pe care sigur nu l-ai știut până acum

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel