O boală tăcută și devastatoare,...
Modificările aduse prin Hotărârea nr 107, aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), a aprobat în ședința din 27 noiembrie 2021, vin după ce atât Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cât și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) au declarat noua variantă de COVID-19, descoperită în Africa de Sud, ca fiind „îngrijorătoare” sau cu risc „ridicat spre foarte ridicat”.
În afară de Africa de Sud, Omicron a fost detectat în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Hong Kong și în Belgia, dar și în Germania, care are deja un caz, și posibil și în Cehia unde este un caz suspect, acestea trei din urmă fiind țări membre ale UE. Iar SUA și Canada și-au închis și ele granițele pentru călături care vin din mai multe țări din Africa australă.
Măsurile luate la București de CNSU sunt:
1) actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic COVID ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie;
2) modificarea HCNSU 43 din 01.07.2021 prin introducerea unei excepții în sensul instituirii măsurii carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, astfel:
a) la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc;
b) în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.
3) De asemenea, noua Hotărâre a CNSU interzicere accesul pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizi, definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Gabriel Cotabiță a murit în urma unui...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...