"O persoană infectată cu HIV care ia tratament NU transmite virusul altor persoane!" Liana Velica: HIV ocupă primele locuri la discriminare. Știu oameni care au fost tratați diferit la serviciu

HIV - Foto: Freepik @Sorapop
EXCLUSIV
Pacienții cu HIV sunt cei mai discriminați de societate și de familie. Liana Velica ne-a explicat că dezinformarea duce la stigmatizarea pacienților și subliniază faptul că o persoană infectată cu HIV care ia tratament NU mai transmite virusul altor persoane.

Stigmatizarea oamenilor cu HIV persistă, alimentată de prejudecăți și dezinformare. Afecțiunea este adesea asociată cu judecăți morale, izolare socială și discriminare, afectând sănătatea mentală și accesul la îngrijire medicală.

Combaterea stigmatului necesită educație, empatie și promovarea unei perspective care recunoaște că HIV nu definește o persoană, iar toți merităm compasiune și sprijin în lupta împotriva acestei boli.

"Dacă ne gândim la HIV/SIDA și ce se întâmpla în anii '90, la începutul acestui secol vedem o diferență semnificativă: Nu se mai vorbește de HIV/SIDA, nu mai este un subiect, nu mai sperie", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Tratamentul pentru HIV/SIDA  funcționează ca prevenire. Adică o persoană infectată cu HIV care ia tratament nu mai transmite virusul altora. Testarea e important să fie accesibilă. 

Din păcate, la infecția cu HIV este mai multă discriminare și stigmatizare care sunt întâlnite și în cazul celor care au hepatită B sau C. 

Și acestea sunt determinate de lipsa de informare a populației, pentru că nu se transmit cu una cu două, nu se transmit dacă muncești în aceeași cameră, clădire, birou cu o persoană.

Se transmit pe anumite căi și dacă oamenii fac tratament, nu transmit în virusul altor persoane", a declarat Liana Velica, expert ARAS, Asociația Română Anti-SIDA, pentru DC Medical.

"Îi luam de acasă cu niște microbuze și îi ducem la tratament. Oamenii ne cereau să nu meargă în microbuz cu oameni din aceeași comunitate. De ce? Pentru că nu voiau să se afle"

 

"Organizația Mondială a Sănătății și toate forurile, programul SIDA al Națiunilor Unite și-au stabilit niște ținte cu zero legat de infecția cu HIV și care sunt ținte similare și pentru hepatitele B și C.

Adică ținta este zero noi îmbolnăviri, zero discriminare. Sunt sunt ținte asemănătoare.

Acum, câte eforturi, demersuri se fac în zonele acestea lucrurile cred că încep să se stabilizeze. Adică considerăm că ne cam apropiem de aceste ținte. 

Pe zona medicală, pe zona de tratament lucrurile sunt clar măsurate. 

Pe zona de prevenire cred că în ambele domenii mai încă mai este de făcut și inclusiv de evaluat care este nivelul de cunoștință al oamenilor, ce mai poate să fie făcut aici, ce putem face.

Pe zona de discriminare și stigmatizare, vedem că infecția cu HIV ocupă unele din primele locuri în barometru legat de discriminare.

Pentru hepatitele B și C nu știu să existe niște analize la nivel național care să arate dacă sunt sau nu sunt probleme.

Știu însă oameni care au fost tratați diferit la serviciu din cauza asta.

Știu oameni care în proiectul acesta LIVE(RO)2, în care noi îi acompaniam la tratament, îi luam de acasă cu niște microbuze și îi ducem la tratament, oamenii ne cereau să nu meargă în microbuz cu oameni din aceeași comunitate. De ce? Pentru că nu voiau să se afle", a mai spus Liana Velica.

 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel