Hipogonadismul hipogonadotrop, cauze, simptome și tratament. La ce trebuie să fie părinții atenți

hipogonadismul hipogonadotrop. FOTO: Freepik @user19579769
Hipogonadismul hipogonadotropic este o formă de hipogonadism, afecțiunea care este definită ca deficit de testosteron. Cum se manifestă și la ce trebuie să fie atenți părinții.

Hipogonadismul este definit ca deficitul de testosteron, cel mai important hormon masculin, care duce la o infantilitate a organelor sexuale, testicule și ovare.

Hipogonadismul hipogonadotropic este o formă de hipogonadism cauzată de o afecțiune la nivelul hipofizei sau a hipotalamusului, caracterizată prin deficitul de gonadogropină (GnRH), hormonul de stimulare a foliculilor (FSH) și hormonul luteinizant (HL).

Hipogonadismul hipogonadotropic, cauze și simptome

Gonadogropina stimulează glanda pituitară să elibereze FSH și LH, care la rândul lor transmit ovarelor și testiculelor să elibereze hormonii care duc la dezvoltarea sexuală normală la pubertate, la cicluri menstruale normale, la niveluri normale de estrogen și fertilitate la femeile adulte și la o producție normală de testosteron și de spermă la bărbații adulți.

Orice modificare în acest lanț de eliberare a hormonilor determină o lipsă de hormoni sexuali. Acest lucru împiedică maturitatea sexuală normală la copii și funcționarea normală a testiculelor sau a ovarelor la adulți.

Există mai multe cauze ce favorizează apariția hipogonadismului hipogonadotropic, printre care:

- Afectarea glandei pituitare sau a hipotalamusului în urma unei intervenții chirurgicale, a unei leziuni, a unei tumori, a unei infecții sau a radiațiilor;

- Anomalii congenitale;

- Doze mari sau utilizarea pe termen lung de medicamente opioide sau steroizi (glucocorticoizi);

- Nivel ridicat de prolactină;

- Stres sever;

- Probleme nutriționale, atât creșterea rapidă în greutate, cât și pierderea rapidă în greutate;

- Boli cronice, inclusiv inflamații sau infecții cronice;

- Consumul de droguri, cum ar fi heroina sau utilizarea sau abuzul de medicamente opiacee eliberate pe bază de rețetă;

- Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi supraîncărcarea cu fier;

- Sindromul Kallmann este o formă moștenită de hipogonadismul hipogonadotropic. Unele persoane cu această afecțiune au, de asemenea, anosmie (pierderea simțului olfactiv).

În ceea ce privește simptomatologia acestei afecțiuni, ea diferă în funcție de vârstă. La copii se prezintă prin:

- Lipsa creșterii și a dezvoltării sexuale la vârsta standard pentru pubertate (dezvoltarea poate fi foarte târzie sau incompletă);

- La fete, lipsa dezvoltării sânilor și a perioadelor menstruale;

- La băieți, lipsa dezvoltării caracteristicilor sexuale, cum ar fi mărirea testiculelor și a penisului, îngroșarea vocii și părul facial;

- Incapacitatea de a mirosi (în unele cazuri);

- Statura mică (în unele cazuri).

La adulți, hipogonadismul hipogonadotropic are următoarele simptome:

- Scăderea libidoului la bărbați;

- Pierderea ciclurilor menstruale (amenoree);

- Scăderea energiei și interesului pentru activități;

- Pierderea masei musculare la bărbați;

- Creșterea în greutate;

- Modificări ale dispoziției;

- Infertilitate.

Vezi și: Scăderea testosteronului, la femei, asociată cu depresia. La ce trebuie să fii atentă

Hipogonadismul hipogonadotropic, diagnostic și tratament

Diagnosticarea acestei afecțiuni se face printr-o serie de teste de sânge, care măsoară nivelul de FSH, HL, prolactină, testosteron și estradiol. De asemenea, medicul poate recomanda efectuarea unui RMN la nivelul glandei pituitare/hipotalamus pentru a vedea dacă există vreo tumoră.

Se va testa, de asemenea, nivelul de fier din sânge, dar și realizarea unui test genetic, dacă există suspiciunea de anomalie congenitală.

Tratamentul va depinde de sursa problemei și poate include:

- Injecții, plasturi sau geluri pe bază de testosteron (la bărbați)

- Pilule sau plasturi de estrogen și progesteron (la femei)

- Injecții de GnRH sau HCG (gonadotropină corionică umană), notează MountSinai.

Dr. Bogdan Pascu, medic endocrinolog, axat pe zona copiilor, a afirmat că importanța pe care adulții trebuie să o acorde copiilor în privința hipogonadismului, dar și cum echilibrul hormonal poate fi stabilit prin alimentație șși printr-un stil de viață sănătos.

”Ce putem face de fapt este că nu trebuie să ne bazăm pe Lasă-l că o să slăbească, o să intre la pubertate și o să se dezvolte! Nu mai este valabilă această teorie, în momentul de față.

Copiii rămân impactați pentru că băieții suferă din punctul acesta de vedere, rămân impactați psihologic și trebuie să ne prezentăm la medic pentru a trata atât obezitatea, cât și a monitoriza totuși dezvoltarea, pentru că sunt foarte mulți, care deși intră în zona pubertății nu se dezvoltă din punct de vedere al organelor sexuale”, a spus medicul la Antena 1.

Legat de alimentele care pot avea un impact asupra aceste probleme, ”despre testosteron pot să spun că poate fi crescut cu usturoi.

Putem discuta de scăderea în greutate și optimizarea stilului de viață, care este primul pas pentru a rezolva problema. Bine-înțeles că optimizarea stilului de viață înseamnă multe. În cazul copiilor cu hipogonadism, cheia este să scadă în greutate, mâncând alimente cât mai sănătoase”, a explicat endocrinologul.

Vezi și: Alimentele care ne echilibrează hormonal. Nutriționist: Pot fi consumate cu încredere și de bărbați

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel