Hipertiroidismul: simptome și tratament

hipertiroidismul, FOTO: Pexels @anna shvets
Hipertiroidismul: când apare, care sunt tratamentele disponibile și ce alimente sunt recomandate persoanelor care suferă de această boală?

Hipertiroidismul este o disfuncție a glandei tiroide și intră în categoria afecțiunilor endocrine. Această patologie se caracterizează printr-o secreție excesivă a hormonilor tiroidieni care va determina tulburări grave în întreg organismul.

Simptomele hipertiroidismului

Secreția excesivă de hormoni tiroidieni va declanșa accelerarea tuturor proceselor metabolice. În urma acestui fenomen vor apărea o serie de simptome precum:

-scădere în greutate;

-creșterea apetitului;

-scăderea rezistenței la efort și slăbiciune musculară;

-intoleranță la căldură;

-insomnii, schimbări de comportament și de dispoziție;

-exoftalmie;

-sete crescută;

-urinare frecventă;

-transpirații abundente;

-probleme dermatologice;

-schimbări ale ciclului menstrual;

-tremor al extremităților.

Tratamentul hipertiroidismului

Fiind o boală cronică, hipertiroidismul necesită tratament îndelungat, uneori pe tot parcursul vieții. Medicul specialist va decide tratamentul potrivit în funcție de cauzele și gravitatea bolii. În prezent există 3 tipuri de tratamentele disponibile. Acestea se referă la administrarea de medicamente antitiroidiene, expunerea la iod radioactiv sau tratamentul chirurgical de îndepărtare a glandei tiroide. Toate acestea au rolul de a scădea sau a opri secreția de hormoni tiroidieni.

Controlul bolii se face prin vizite periodice la medicul endocrinolog, ajunstarea dozelor în funcție de evoluție și respectarea unui stil de viață sănătos.

Dieta recomandată în hipertiroidism

Persoanele care suferă de hipertiroidism trebuie să consume alimente sărace în iod. În această categorie intră ouăle, fructele proaspete, nucile, ovăzul, mierea de albine. De asemenea, există alimente care scad în mod natural producția de hormoni tiroidieni, precum: conopida, broccoli sau varza. 

Fierul, vitamina D, calciul, seleniul, zincul și grăsimile sănătoase au un rol important în dieta bolnavilor de hipertiroidism. 

Vezi și: Iodura de potasiu, cum acționează și ce BOLI dezvolți dacă o iei preventiv sau când NU trebuie: Este utilă, dar cu DOUĂ condiții!

Bolile ascunse în spatele oboselii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel