Hipertensiunea poate grăbi apariția unui AVC. Prof dr Ovidiu Băjenaru

Accident vascular cerebral
EXCLUSIV
Profesor universitar doctor Ovidiu Băjenaru a explicat că hipertensiunea nediagnosticată, netratată și nesupravegheată este principalul determinant al tututor formelor de AVC. 

Prof Univ Dr Ovidiu Băjenaru, președinte de Onoare al Societății de Neurologie din România a atras atenția că „relația hipertensiunii arteriale cu irigația cerebrală este mult mai complexă și de aceea și consecințele, despre care din păcate nu se vorbește în suficientă măsură complet, sunt mult mai severe nu numai cele imediate ci și pe termen lung”. 

Hipertensiunea trebuie diagnosticată din timp și trebuie controlată cât mai bine posibil, pentru că duce la AVC, iar efectele ei novice sunt majore la nivelul creierul – fiind factor de risc al deteriorării cognitive care duce la demență.

„Hipertensiunea arterială, chiar mai mult decât pentru boala coronariană, este principalul determinant al tuturor formelor de AVC (accident vascular cerebral, n.r.). În al doilea rând, efectele nocive ale hipertensiunii arteriale aspra creierului sunt și mai multe decât cele legate de mortalitate, cele legate de ceea ce se întâmplă cu supraviețuitorii accidentelor vasculare cerebrale sau și mai rău cu cei care fac accidente vasculare cerebrale silențioase care sunt de două, trei ori mai multe decât cele care se manifestă clinic. Și aceste consecințe sunt pe termen lung, și peste 20-30 de ani. Ele se manifestă în primul rând prin deteriorarea cognitivă care duce la demență și este foarte important să ne amintim în acest context că accidentele vasculare cerebrale reprezintă de departe prima cauză de invalidități severe, permanente fizice dar și mintale. Hipertensiunea arterială este de departe principalul factor de risc al deteriorării cognitive care duce la demență”, a explicat prof dr Ovidiu Băjenaru, EXCLUSIV pentru DC Medical.

Cum accidentele vasculare cerebrale sunt întâlnite la vârste din ce în ce mai mici, depistarea hipertensiunii la adultul tânăr și tratarea consecventă și constantă este condiția necesară și esențială pentru menținerea unei sănătăți a creierului, a mai arătat profesorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel