Hipertensiunea arterială poate crește riscul de a dezvolta epilepsie. STUDIU

Epilepsie
Cercetătorii au descoperit un motiv în plus să prevenim sau să controlăm hipertensiunea arterială. 

Epilepsia este o afecțiune neurologică obișnuită, a cărei caracteristică sunt convulsiile neprovocate. Aceasta afectează persoanele de toate vârstele, deși este mai frecventă în rândul copiilor mici și la persoanele în vârstă.

Factorii de risc cunoscuți ai epilepsiei sunt: Vârsta (copii și adulți în vârstă); Istoricul familial (dacă rude de sânge au epilepsie); Leziunile și traumatismele cerebrale; Accidentul vascular cerebral și alte boli vasculare; Demența; Infecțiile cerebrale (de exemplu meningita poate crește riscul);  Prezența convulsiilor în copilărie (spre exemplu dacă a avut o criză convulsivă de lungă durată).

Cercetătorii au descoperit acum că și hipertensiunea arterială poate fi factor de risc pentru epilepsie, ba chiar că ea poate dubla riscul unui adult de a dezvolta această afecțiune, conform unui nou studiu publicat în jurnalul de specialitate Epilepsia (link direct studiu).

În studiul realizat pe 2.986 de adulți din SUA cu o vârstă medie de 58 de ani, au fost identificate 55 de cazuri noi de epilepsie pe parcursul unei perioade de urmărire medie de 19 ani. 

În urma analizei datelor colectate de la subiecți, cercetătorii au constatat că hipertensiunea arterială, definită ca prezența tensiunii arteriale crescute sau utilizarea medicamentelor antihipertensive, a fost asociată cu un risc de aproape 2 ori mai mare de epilepsie. 

După excluderea participanților cu tensiune arterială normală care iau medicamente antihipertensive, hipertensiunea arterială a fost asociată cu un risc de epilepsie de 2,44 ori mai mare.

„Studiul nostru arată că hipertensiunea arterială, un factor de risc vascular comun, modificabil, este un predictor independent al dezvoltării epilepsiei la o vârstă înaintată”, a spus co-autorul principal dr. Maria Stefanidou, de la Universitatea de Medicină din Boston. 

„Chiar dacă studiile epidemiologice pot arăta doar o asociere între două afecțiuni și nu o cauzalitate, această observație poate ajuta la identificarea subgrupurilor de pacienți care vor beneficia de pe urma unui management țintit și agresiv al hipertensiunii și va încuraja efectuarea unor studii clinice dedicate care se vor concentra pe intervenții timpurii pentru a reduce povara epilepsiei la persoanele de vârsta a treia”, a mai arătat cercetătoarea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel